11.03.2013

ПП ГЕРБ – Априлци превърна деня на сланината и греяната ракия в празник на общината

Общинската организация на ПП ГЕРБ – Априлци и областният координатор на партията Николай Нанков превърнаха традиционния ден на сланината и греяната ракия в истински празник на общината. Те бяха сред най-големите спомоществуватели, дарили време, усилия и средства за организацията и доброто настроение на гостите на планинския град. И... огромното розово прасе, което ще се превърне в талисман на тази инициатива.

Читалище "Светлина - 1895" вече за трета поредна година организира Празник на сланината и греяната ракия, който тази година се проведе на 10 март, неделя, на Месни заговезни. Жителите от града имаха възможност да участват в конкурсите за най-дебела, най-шарена сланина и традиционното ястие със сланина и "най-блага" греяна ракия. Атракция бе приготовлението на популярното по този край ястие „Бабина гозба”, в което бяха вложени 500 яйца, 15 кг сланина, 30 кг праз и 10 кг кромид.

На празника по покана на ГЕРБ свири оркестърът на прочутия акордеонист Нааби Али, който с виртуозните изпълнения на колегите си от Трио „Стратеш” и с прекрасните фолклорни танци на местните самодейци заразиха с щастливи усмивки мало и голямо, изпълнили централния площад в Априлци. Песните пък на вокалната група на Мишо Бъжев огласяха Балкана през целия ден.

Сред гостите на празника, дошли да се срещнат с априлчани, бяха областният управител Ваня Събчева и народният представител от ГЕРБ Станка Шайлекова. Да поздравят колегите си на площада бяха и председателят на общинския съвет в Ловеч Корнелия Маринова и общинският координатор на ГЕРБ - Ловеч Ирина Митева. Областният координатор на партията Николай Нанков, жител на Априлци, бе сред най-желаните събеседници през целия ден.

Априлци има повод да празнува днес, защото през годината се работи здраво и общината има вече няколко нови придобивки, обясни кметът на общината Бенко Вълев /ГЕРБ/. Пред камерата на националната телевизия, дошла да отрази празника, той разказваше не само за местните традиции, но и за свършеното по европроекти.

По проект “Рехабилитация на общински парк в кв. “Зла река”, град Априлци”, реализиран с финансовата подкрепа на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет по Мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места” от ПРСР 2007-2013 г. направихме нов парк. Одобрена субсидия бе малко над 800 000 лв. Извършени са вече всички дейности - почистване на терена от строителни и битови отпадъци и подготовката му за озеленяване, изграждане на зона за масов отдих и детска площадка – беседки, пейки, кошчета за смет, чешма, огнище, поставени са информационни табели, озеленяване с различни иглолистни и широколистни храстови и дървесни видове и затревяване, монтирани са две беседки и огнища за пикник, оформен е научно-познавателният маршрут с характерни месторастения – върби, тополи, елхи, блатно кокиче, ириси.

За други близо 1 720 000 лв Априлци вече е и с напълно модернизирано съществуващо улично осветление. След реализацията на проектите по квартали е постигнато най-важното за жителите на града - намаляване на разходите на консумираната енергия в уличното осветление в община Априлци и осигуряване на качествено осветление и обезопасяване на уличното движение, монтирани са нови натриеви лампи с високо налягане за улиците, а за местата с преимуществено пешеходно движение са монтирани осветители, оборудвани със светодиоден /LED/ модул.


< Назад