30.07.2020

По инициатива на Иван Миховски, зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обсъди с директори от Ловеч работата в електронна среда

Ковид 19 изправи всички институции пред много изпитания, нови и непознати за света. Чух две тези, които се отнасят до образованието – едната бе негативна, другата позитивна. Разбира се, ние сме доказали, че сме най-добри в това – да се делим! Моето убеждение е, че когато има две противоположни мнения, трябва да се седне на масата и да се обсъди всичко, за да се намери начин двете страни да се срещнат“. Това каза при откриването на работна среща с директорите на училищата от област Ловеч народният представител Иван Миховски.

„Очаква се трудна есен и зима. Експертите са категорични, че идващите месеци ще бъдат тежки и в здравен аспект, а да не говорим в икономически. Заложници обаче на това за нищо на света не трябва да допускаме да станат децата и тяхното образование. А то се осъществява от вас – българските учители и, разбира се, с ролята на семейството – която роля в условията на карантината ясно пролича“, подчерта още Миховски.

По негова покана в града бе зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, за да запознае колегите си с вижданията на министерството за новата учебна година и да чуе от тях пред какви трудности са били изправени в работата в електронна среда.

„Безопасното отваряне на училищата в новата учебна година е от първостепенна важност за всички с оглед на обстановката, в която се намираме и разпространението на Ковид 19. Нашата задача е да изготвим рамка, каквато представихме на отрасловия съвет за това как всяко едно училище да може да реагира в определени ситуации. Безспорно, когато говорим за физическа дистанции между учениците, особено при по-малките, това е фактически невъзможно, както и в детските градини. Но всички разумни мерки - дезинфекция, да се избягва струпването, идентификация на критичните места и разработването на специфични правила всяко училище ще може да се справи. Това обясни на колегите си зам.-министър Михайлова, като преди това изрази искрената си благодарност към съсловието за справянето с тази учебна година, която приключи.

„Със сигурност да си учител днес е предизвикателство и не само защото всяка година се сменят учениците и родителите, с които работим, а след това, което ни се случи в извънредното положение още повече се затвърждава че да си учител е предизвикателство. Българският учител за пореден път доказа, че нищо не може да го спре, когато с възрожденски плам осъществява своите задачи. Знам, че всички са работили много повече отколкото в класната стая, че сте били под непрекъснатото наблюдение на родителите, и аз горещо ви благодаря за това, което направихте, беше впечатляващо, защото всички започнахте в неизвестното, а се справихте“, каза в началото Михайлова. „Спокойна съм за новата учебна година, защото вие сте в класната стая и увличате след себе си децата“, каза още тя на колегите си.

По думите на зам.-министър Михайлова решението е засега новата учебна година да започне присъствено, всяко училище само да прецени дали да бъде всеки клас в определена класна стая, наясно сме, че всяко училище е различно и не може да има универсален модел. Много материал, недотам доброто стиковане на времето и други малки проблеми ще се решат от всеки от вас след натрупания опит, но важното е, че в следващите месеци вече няма да бъдем пред толкова неизвестни, колкото в началото на пандемията, каза още тя.

Зам.-министър Михайлова поясни, че се обсъжда и провеждането на тържествено откриване на новата учебна година поне за учениците от първи, пети и осми клас, които трябва да се запознаят с нови класни ръководители.

По време на срещата, която се проведе в две части заради спазването на противоепидемичните мерки, директорите на НУ „Иван Хаджийски“ Ралица Бенчева и на НУ „Христо Ботев“ Мариана Митова от Троян, както и други техни колеги от областта представиха своите наблюдения от работата в електронна среда. Те очертаха плюсовете и минусите и заявиха своята готовност да съхранят в частност този метод на работа и в бъдеще.

В срещата участва и зам.-областният управител Илиян Тодоров. Той също благодари на директорите на училища в област Ловеч за организацията и на учителите за самоотвержената работа, като ги определи като истински герои. Срещата бе водена от началника на Регионално управление по образование в Ловеч Еленко Начев. Той подчерта, че 91 % от учениците в област Ловеч са били обхванати от обучението в електронна среда.

 

 

 

 

< Назад