14.04.2011

Пламен Нунев: Десните партии трябва да направим морална реформа в политиката

- Г-н Нунев, защо точно сега пак гръмна скандал с подписката на РЗС за свикване на референдум относно промяната на конституцията?

- Медиите определиха този скандал като „политическа бомба”. Но аз не съм съгласен с подобно определение. Смятам, че всяко действие има противодействие и това, което сега се случи, е последица от събирането на самата подписка. Затова председателят на парламента г-жа Цецка Цачева абсолютно справедливо преди време изпрати сигнал в ДАНС за извършване на проверка. Правотата на нейните действия сега се доказва и от изявлението на бившия областен координатор на РЗС в Силистра за това как върху него е упражнявана принуда да изпълнява тези фалшификации. Колкото до питането ви защо точно сега той проговаря, то предполагам, че дълго време този човек е бил измъчван от своята съвест и сега е събрал кураж да се освободи от този товар. Сигурно го е било страх и от неизвестността какво ще излезе наяве след проверките на разследващите институции. Не по-маловажна е и зависимостта, в която той се е поставил автоматично спрямо своя лидер, като се е съгласил да изпълнява тази подписка. Вероятно с времето се е разочаровал и от фалшивите политически идеи на партия РЗС. Както и нелепите им опити да се легитимират в общественото пространство чрез измислени компромати. Вземете факта, че на консултациите лидерът на тази партия Яне Янев е връчил поредния диск на президента, в който уж имало данни за купуване на гласове от ГЕРБ. То не бяха флашки, не бяха записи, дискове… Готови сме и очакваме всякакви компромати и опити за дискредитирането ни.

- Каква е изгодата на този координатор Здравко Георгиев обаче да си признава сам, че е извършил престъпление - фалшифициране, за което ще носи отговорност пред закона?

- Ще си позволя да върна малко лентата назад, за да припомня хронологията на част фактите, установени от ДАНС. Според тях над 400 000 български граждани категорично са отрекли да са участвали в тази подписка и са заявили, че не са предоставяли личните си данни. Други 290 са подкрепили тези свои твърдения с писмени декларации. Установено е, че в тази подписка са вписани над 50 българи, които всъщност са починали доста преди старта на кампанията. Това е един отвратителен акт, от който всеки нормален човек се потриса. Над 90 човека от тази менте подписка на практика постоянно пребивават в чужбина и не са се прибирали в родината отдавна. Намерили са и данни, за да впишат някакъв затворник, и т.н., и т.н. Всичко това показва безпрецедентно и безскрупулно погазване на основните ни закони – конституцията и закона за защита на личните данни. Оттук нататък разследващите органи ще решават и преценят каква да е отговорността за човека, който е огласил фалшификациите. Преписката от проверката на ДАНС вече е изпратена в прокуратурата. Част от бившите депутати от РЗС също са изпратили сведения на обвинителите. Към всичко това сега са присъединени и разкритията на областния координатор на РЗС от Силистра. Така ще се може да се обобщи по-мащабно и цялостно картината.

- Какъв знак за избирателите е това, че представители от политическата ни класа вършат престъпления като фалшифицирането?

- Мога да говоря само от името на своята партия. И съм категоричен, че при нас такъв стил на работа никога не е прилаган. Никога не сме се опитвали чрез различни компроматни действия да влияем на нагласите на обществото. Предпочитаме да сме в диалог и хармония с хората от регионите. Моралът е много важен за нас, защото той изгражда доверие между хората.

- Говори се, че сега вие от ГЕРБ правите саботаж и нанасяте ответен удар върху РЗС заради флашките и дисковете, така ли е?

- Няма връзка между действията от страна на Янев и малката групичка около него и разкритията на техния човек от крайдунавския град. Лидерът на РЗС се опита да устрои поредното шоу при президента, но това е хвърляне на прах в очите на хората. Няма как да се твърди, че става дума за ответен удар от наша страна срещу РЗС. Тези процеси там са наслагвани достатъчно дълго време и са нагнетени до краен предел. Относно Здравко Георгиев, явно около него се е създавала една ненормална психологическа ситуация и сега вече нервите му не са издържали на напрежението. Аз този човек не го познавам, нито пък съм го чувал някога. Зная всичко от медиите. Но съм категорично убеден, че в основата на нашите политики трябва да стои почитането на човешките ценности и уважение на човешкото достойнство. Десните партии трябва да се консолидираме и да направим морална реформа в политиката.

- Как ще стане това?

- На първо място трябва да изработим стандарти относно етиката и морала в поведението на българския политик. Второ, да се начертае рамката на политическото поведение на дадения представител от всяка партия в период за цялата му кариера. Трето, трябва да има зададени параметри и критерии за развитието на човешките ресурси, които десните партии издигаме. Това, което сега ви казвам, прочетох и видях, че се прави по време на една международна конференция в Букурещ по проблемите на корупцията и борбата с нея в десните политически партии в ЕС. Съзнавам, че при нас има особености, които биха затруднили тези процеси. Конфронтацията на всяка цена е една от пречките, които все ни препъват. А кому е нужно това? Мисля, че трябва да работим с общи усилия за развитието на политиките по регионите. Поне така правим ние, десните политически представители в Русе, откъдето съм избран за депутат.

- Предложихте избори на 23 октомври, но от другите партии ви се противопоставиха, защо?

- Както вече казах, противопоставянето у нас за съжаление е трайна тенденция. Според мен водещи трябва да са президентските избори, тъй като по конституция сме задължени с период за тях. Предходните президентски избори бяха на 22 октомври. Ние предложихме сега да са на 23 октомври, седмица по-късно - на 30 да е балотажът. После до 10-12 дни има процедурни работи на комисиите по обработка на резултати, после пък е процедурата за насрочване на заседанията на общинските съвети, сформиране на ОС, клетвите и т.н. технологии, които ще се проточат чак до края на ноември. Декември е тежък месец, приключва годината, празници и др. Затова смятам, че противопоставянето от страна на останалите партии за датата на вота е ненормално. Вярно, че ДПС настояват на своето предложение, защото са пресметнали, че исканите от тях дати съвпадат с Курбан Байрам и тук ще се изсипят автобуси с хора от Турция. Благодарим на десните, че мислят логично и ни подкрепиха.

- Какво е вашето самочувствие като управляваща партия за изхода от този вот, в който повечето българи влизат по-бедни, безработни и безнадеждни от колкото преди 10 години?

- В световен и европейски мащаб сме свидетели на тежестта от кризата. Няма как всичко това да не се отрази и на нас. Малко по-бавно, но започваме да излизаме от кризата. Оптимист съм, че хората ще ни оценят по достойнство. Няма да се връщам много назад и да припомням какво е било. Но се вижда светлината в тунела. Надявам се и хората да са разумни и да знаят, че няма как да се случи нещо от днес за вчера. За да успеем с всичко, с което сме се захванали, все пак ни трябва и достатъчно време, защото проблемите не могат да бъдат решени с вълшебна пръчица за един ден.

- Има ли по-добри от вас на политическата сцена? Или поне колкото вас?

- ГЕРБ няма алтернатива в момента. Ако имаше, то всички щяха да искат предсрочни парламентарни избори. Но никой не се хваща на хорото, защото не му стиска и няма смелост. Хората виждат и ясно преценяват какво се случва.

- Това, че нямате алтернатива, ли е причината вие да сте единственият парламентарист, поканен на националната молитвена закуска в САЩ при президента Обама?

- Имаше още четирима българи, но от НС бях само аз. Беше много впечатляващо и мащабно. Но най-важното беше, че всички представители от много и различни партии и правителства по света единодушно загърбиха различията и противопоставянията помежду си. За да работят само и единствено за доброто на хората, които са ги пратили във властта.

 

 

< Назад