24.02.2023

Общинските съветници от ГЕРБ – Казанлък с декларация в подкрепа на розовото и лавандуловото масло

На редовната сесия на Общински съвет – Казанлък, групата общински съветници от ГЕРБ излязоха с Декларация в защита на розата и етеричните масла. В нея те подчертават значимостта на въпроса и опасността категоризацията на производството на етерични масла да бъде променена от страна на ЕК от „вещества“ в „опасни смеси“, което директно застрашава поминъка не само в казанлъшко, но и цялата Долина на розите.

Декларацията е подкрепена от всички 28 общински съветници, присъствали на сесията. Нямаше „против“ или „въздържал се“, което от ГЕРБ определиха като правилното решение за бъдещето на страната ни.

На заседанието на местния парламент общинските съветници от ГЕРБ – Казанлък припомниха, че в района на Долината розите на розите са засадени хиляди декари с маслодайна роза и лавандула. Десетки са розоварните и инвеститорите, което е и знак за качество и престиж.

„България е най-големият производител на розово масло, формирайки над 50% от пазара. Най-голям производител сме и на лавандулово масло. Страната ни е еталон за качество при производството на етерични масла. В годините ГЕРБ направи редица стъпки, за да се защити българското розово масло, в т.ч. беше изготвен и приет в Народното събрание Закон за маслодайната роза. ГЕРБ и в частност ние, общинските съветници от групата на партията в местния парламент на Казанлък, винаги сме заставали на страната на производителите и преработвателите, за да се развива регионът и да жив поминъкът ни“ – посочиха от ГЕРБ – Казанлък и допълниха: „Розовото масло е един от символите на България и общинските съветници от ГЕРБ декларираме своите воля, желание и готовност да защитим родните етерични масла пред ЕК“.

< Назад