16.03.2019

Николай Стойнев: Трябва да сме обективни и отговорни за развитието на София

Медия: Канал 3, Патарински LIVE

Общински съвет гласува увеличение с 10% на заплатите на шофьорите от 1 април, което е второ от началото на годината, коментира заместник-председателят на СОС от ГЕРБ Николай Стойнев. Той добави, че от 1 февруари тази година с 10% са увеличени и заплатите на всички работещи в градския транспорт. Средната брутна заплата на шофьорите става около 1850 лева. С увеличението се изравняват възнагражденията в двете транспортни дружества на градския транспорт - автотранспорта и електротранспорта

Стойнев добави, че Столична община е вложила десетки милиони в подобряване на качеството на превозните средства. „Ние със сигурност трябява да създадем привлекателност на професията водач на превозно средство, за да има повече кандидати. Активно работим в тази посока и всички дейности го показват. Имаше политически спекулации по темата, но всъщност трябва да сме обективни и отговорни за развитието на града. В момента в сектора общият брой на шофьорите, ватманите и водачите на превозни средства е 2000 души“, добави Стойнев.

Николай Стойнев каза че се работи, за да се направи професията по-привлекателна и да бъдат увеличени възнагражденията, тъй като липсата на кадри остава.Около 250 водачи в двете дружества общо липсват. Една от мерките влючва ремонтиране на недействащо в момента общежитие на автотранспорта в квартал "Дружба" в София. То ще бъде реновирано, така че в него да бъдат настанени хора от страната, които искат да работят в сектора.

Общинският съветник коментира и темата с улица „Граф Игнатиев“. Той подчерта, че с оглед на по-голямата безопасност ограничителите ще бъдат променени. „В момента се обсъждат варианти по какъв начин да се поставят ограничители, които да изглеждат добре, да имат подходящата естетика и в същото време да контрастират и да предпазват хората при преминаване“, каза Стойнев.

Зам.-председателят на СОС опреверга поредната фалишива новина, появила се в публичното пространство – че ограничителите на „Графа“ ще се подменят с кошчета.

Николай Стойнев също така съобщи, че ще бъдат сменени старите печки на дърва или въглища на 20 000 домакинства от София. Те ще бъдат заменени безплатно с отопление на пелети или газ.

 

 

 

 

 

 

 

 

< Назад