01.02.2019

Николай Стойнев: При обсъждането на бюджета на СОС не видях никакви алтернативни предложения от опозицията и критиците на ГЕРБ

Медия: Радио К2

Николай Стойнев, заместник-председател на СОС от ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Бюджетът на София за 2019 г.

Николай Стойнев заяви, че бюджетът на Столична община за 2019 г. е 1,7 милиарда лева, като трябва да се подчертае, че това число се постига без да са увеличавани местните данъци и такси. Най-важното е обаче тези средства да бъдат използвани максимално ефективно така че да подобрят качеството на живота. Той обясни, че много важен приоритет е транспортът, а тази година е годината на метрото, предстои да се въведе в експлоатация първия участък от третата метролиния. До края на годината ще бъдат пуснати 8 метростанции с 8 километра мрежа. Има сериозни инвестиции и в подобряването на градския транспорт, ще бъдат закупени 82 автобуса и 13 нови трамвая, които трябва да се движат по линия №5. Ще бъдат реконструирани и редица вътрешноквартални улици. Всички тези мерки не само ще подобрят придвижването, но са ориентирани и към постигането на по-чист въздух и околна среда. Общинският съветник обясни също така, че сериозни инвестиции са предвидени и за образованието. Продължава строежът на 15 детски градини и разширението на 6 училища. Инвестиции са предвидени и в сферата на здравеопазването. По няколко програми се извършва скрининг на различни заболявания. Приоритет е и екологията с поддържането на зелената система, ремонта на паркове и т.н.. В парк „Възраждане” е започнало строителството на нов аквапарк, като ще бъде оползотворен минералният извор в София.

„Ако избирателите Ви попитат тези 1,7 милиарда много или малко средства са, какво бихте отговорили?“, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че както и кметът Фандъкова е отбелязала, зависи от гледната точка. Ако го сравняваме с предишни години той е голям. В същото време, ако го сравним с други европейски столици е доста по-скромен. „Но в крайна сметка ние с тези средства сме поели ангажимента да работим по всички важни въпроси, които вълнуват нашите съграждани, така че да се намери отговор!“, категоричен бе Стойнев.

Проблемът с мръсния въздух.

Николай Стойнев заяви, че чистотата на въздуха не е проблем само в последните 2-3 години, но е хубаво, че все повече хора му обръщат сериозно внимание. Той обясни, че по доклада на Европейската сметна палата, който засяга периода от последните 10 години, ясно личат подобренията във всички показатели. Столична община следва две програми за подобряване качеството на въздуха, а в момента всички показатели са в норма, освен фините прахови частици. Фините прахови частици са наистина сериозен проблем, но те зависят и от промяната в начина на живот на гражданите. Това засяга начина, по който се придвижваме, използването на лични автомобили, начина на отопление. В бюджета са отделени сериозни средства за подобряване на публичния транспорт, така че да става все по-предпочитан начин за придвижване. Работи се и по две програми за подмяна на горивните инсталации. Статистиката показва, че около 55 000 домакинства в София се отопляват на твърдо гориво. По програмите могат да бъдат подменени около една трета от горивните инсталации.

Ще се повишават ли сметките за парно?

„Дочу се, че отново ще се повишават цените на „Топлофикация“, вярно ли е това?“, попита водещата Клара Маринова. Николай Стойнев отговори, че тези цени се определят от КЕВР. Той сподели, че доколкото знае за настоящия отоплителен сезон няма да се променят цените.

Проектите с европейско финансиране.

„Как ще усвоявате евросредствата и кои са най-големите проекти, свързани с тях?“, попита водещата Клара Маринова. Николай Стойнев заяви, че европейските средства наистина са много важни, но не бива да забравяме, че всеки проект включва и съфинанасиране от Столична община. Включително и знаков проект като метрото включва много сериозни суми, които всяка година се отделят от общинския бюджет. Над 1 милиард собствени средства са вложени в изграждането на метрото. Така че метрото е най-важният такъв проект, а когато се пусне и третата линия всеки ден ще го ползват около половин милион души. През тази година предстои и разработването на модел за довеждащ транспорт. Разбира се има и други проекти, например европейски средства ще бъдат вложени и в подмяна на горивните инсталации. „Много е важно да се усвояват по ефективен начин, за да има максимален ефект!“, категоричен бе той.

Обвиненията на опозицията, че бюджетът е предизборен.

„Вашите опоненти ви обвиняват, че сте приели бюджет, насочен към предизборната кампания и спечелване гласовете на избирателите, какво вярно има в тези обвинения и наистина ли заложихте по-голям бюджет и заради изборите?“, попита водещата Клара Маринова. Николай Стойнев отговори, че през последния един месец, в който се е провеждало обсъждането на бюджета, не е срещнал никакви алтернативни предложения от партиите, които са заявяват като опозиция и критици на ГЕРБ. Никой не е предложил алтернативни приоритети или области, които не са достатъчно застъпени в този бюджет. „А иначе избори има всяка година, традиционно сме казвали, че началото на изборната кампания настъпва с началото на страната. След няколко месеца ще се явим на изпит пред нашите съграждани и те ще оценят дали сме изпълнили предизборните си ангажименти и смятат ли, че градът се променя в положителна посока!“, категоричен бе заместник-председателят на СОС. „А Вие смятате ли, че се променя в положителна посока?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че е убеден в това и цитира данни, според които столицата ни е едно от най-добрите места за стартиране на бизнес.

Работата на Агенцията за инвестиции.

„Как работите в столичния град с бизнеса?”, попита водещата Клара Маринова. Николай Стойнев отговори, че преди 2 години е създадена Агенция за инвестиции, която се е утвърдила като входна врата за бизнеса. Над 100 конкретни инвестиционни проекта са подпомагани от агенцията през тази година. Поддържа се непрекъсната връзка с всички работодателски организации и асоциации на бизнеса, така че да се създават по-добри условия за бизнес.

Актуално ли е все още мотото на София „Расте, но не старее”?

„В заключение можем ли да потвърдим отдавна измисленото мото за столичния град „Расте, но не старее”?”, попита водещата Клара Маринова. Николай Стойнев отговори, че този девиз характеризира изцяло динамиката на развитие на града и модернизацията. Той добави, че все пак уважаваме културно-историческото наследство и го опазваме.

„А младите хора достатъчно ли са, има ли интерес на младите към столичния град?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че столицата ни е град на младите хора, като започнем от тези 100 000 студенти, които се обучават в града. През последните години се строят нови детски градини, защото прирастът е положителен. София е изключително благоприятен град за младите хора. Заместник-председателят на СОС обясни, че макар да са били построени над 100 сгради на детски градини все още има недостиг, но през последните години той се свежда до по-малки числа. „Надявам се с изпълнението на тази програма година след година ще могат да се осигурят места за децата над 4 годишна възраст!”, завърши Николай Стойнев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 31 януари 2019 година.

< Назад