28.03.2011

Николай Петков: Приватизацията на ВМЗ Сопот е единствената възможност да спасим работните места

„В Стратегията за приватизация на ВМЗ Сопот са изпълнени всички социални искания на синдикатите“. Това заяви на пресконференция в Карлово народният представител от ГЕРБ - Пловдив Област Николай Петков, който е и общински ръководител на ГЕРБ Карлово. Сред тях са ангажиментите на бъдещия купувач да запази средночисления състав на работещите в дружеството за 3 години и акциите да му бъдат прехвърлени след изплащане на заплатите и погасяване на 60-те милиона лева публични задължения. Народният представител обясни, че към този момент ВМЗ дължи на работниците около 1, 3 милиона лева и че има поръчки, които се очаква да бъдат платени.

 

„Разговаряйки с работници, служители и Синдикати разбрах, че най-големите им страхове са за работните места. Ние се отдалечихме от тези страхове, когато предприехме тази стъпка за 100% приватизация. Тя се прави, за да се запазят работните места“, заяви още Петков и допълни, че в критериите за оценяване на офертите и тежестта им при формиране на крайната комплексна оценка 10% тежест ще се дава именно на критерия за „средносписъчна численост на персонала на дружеството“. Николай Петков определи като закъсняла приватизацията на ВМЗ. „Може би знаете, че от края на 2007-ма година предприятието е във фактическа декапитализация – можем да гадаем защо досега не е обявено в несъстоятелност. Най-опасното обаче е, ако кредиторите предприемат такива мерки. Тогава тези 3 500 работника могат да отидат на улицата. Приватизацията е единствената възможност да спасим работните места“, каза депутатът от Карлово.

 

След приемане на Стратегията за приватизация на ВМЗ Сопот предстои Агенцията по приватизация да обяви конкурс. „Той ще е публичен и няма пречки в него да участват и външни инвеститори“, каза народият представител в отговор на журналистическо питане за участие в конкурса на руски или американски инвеститор. „В интерес на националната сигурност няма да бъдат допускани инвеститори от ембаргови държави от Африка и от страни от Близкия Изток“.

На пресконференцията по теми, свързани с местнатаполитика, говориха заместник областният управител на Пловдив Розалин Петков и председателят на групата на ГЕРБ - Карлово Петьо Енев.

 

 

< Назад