28.05.2010

Николай Петков беше официален гост на Хемус 2010

Българската отбранителна индустрия е изнесла продукция на стойност 140-150 млн. евро през миналата година. Това стана ясно при откриването на Международната изложба за отбранителна промишленос Хемус 2010 в Пловдивския панаир. В рамките й българските фирми от Воената индустрия представят своите нови разработки за вътрешния и външния пазар – повечето, свързани с леко стрелково оръжие и боеприпаси основно за Северна Африка, включително Алжир и Либия, Централна и Южна Африка, Близкия Изток, Афганистан, Ирак и Индия.

В трудните икономически условия именно Министерствата на отбраната и на икономиката, като принципали на фирмите от отбранителната промишленост, трябва да са по-ангажирани с тяхната промоция и подпомагане, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов в словото си при откриването на изложбата. Това отношение дава надежда на българската военна индустрия, включително и на ВМЗ Сопот, за бъдещето в сегмента, коментира карловският депутат от ГЕРБ Николай Петков, който беше сред официалните гости при откриването на изложението. Той увери, че социално напрежение във ВМЗ в момента няма, тъй като заплатите на работниците са урегулирани.

По-късно пред журналисти изп. директор на ВМЗ инж. Иван Стоенчев не коментира подробности около започналото производство срещу неизвестен извършител за злоупотреби в предприятието. На Хемус 2010 ВМЗ Сопот се представя главно със снаряди. С разглеждането им завърши обиколката на официалната делегация из експозицията.

 

< Назад