24.07.2017

Народният представител ген. Константин Попов бе гост на тържествата по повод 30 години от обявяването на с. Свежен за архитектурно-исторически резерват

Генерал Попов спази уговорката си от предизборната обиколка  из област Пловдив и дойде на тържеството в село Свежен. На емоционална среща с жителите на селото преди парламентарните избори, той обеща да  се върне пак тук и да бъде гост на честванията за годишнината от обявяване на селото за  архитектурно-исторически резерват.

Народният представител  бе придружен от областния ръководител на ЖГЕРБ-Пловдив област и зам.-областен управител Евелина Апостолова. Сред официалните гости бе и посланикът на Кралство Дания негово превъзходителство Кристиан Кьонигсфелд.

В читалище „Груд Георгиев - 1868“ гостите имаха възможност да  присъстват на серия прояви, посветени на историята и културно-историческото наследство на района. Те изслушаха лекцията на  траколога и преподавател проф. Валерия Фол: “Раннотракийски светилища в района на община Брезово и село Свежен“

„Всички тези светилища са ценен исторически извор, който трябва да запазим за идните поколения. Ако бъдат добре разработени  и се вложат средства, те могат да станат и интересна  дестинация за  културно-исторически туризъм“, категоричен бе ген. Попов.

 

< Назад