29.01.2019

Народните представители от ГЕРБ-Пазарджик бяха гости на изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание

Народните представители от ГЕРБ-Пазарджик Десислава Костадинова, Десислава Тодорова и Даниела Малешкова бяха сред почетните гости на официалното откриване на пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ в областния център.

Изложбата е подредена в сградата на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Материалите са събрани и подготвени за широката публика от  Народното събрание и Държавна агенция „Архиви".  До началото на февруари  експозицията ще бъде в областния център  със съдействието на областния управител Стефан Мирев. Той, заедно с директора на РИМ Пазарджик  Борис Хаджийски, откриха днес изложбата.

Инициативата е по повод отбелязването на 140 години от Учредителното Събрание, приело Търновската конституция на 16 април 1879 г. и възстановило България като самостоятелна държава на картата на Европа. В пътуващата изложба са бъдат представени 40 експоната, разказващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

 

 

< Назад