23.02.2016

Народните представители от ГЕРБ Десислава Костадинова и д-р Дончо Баксанов участваха в среща с представителите на съсловните организации в здравеопазването

Народните представители от ГЕРБ-Пазаржик Десислава Костадинова и д-р Дончо Баксанов участваха в среща с представители на съсловните организации в здравеопазването от област Пазарджик. Идеята на срещата бе медиците да запознаят депутатите с проблемите възникнали с обявяването на Областната здравна карта. Народните представители бяха информирани, че предолежаната карта предвижда от сега съществуващите 1 465 легла за активно лечение да останат 960 легла. Най-драстично е намалението при педиатричните легла с 137, хирургичните с 64, неврологичните с 32, ортопедичните с около 50 и т.н.
В същото време Областната комисия по здравеопазване прави проект на картата, който предвижда увеличаване на съществуващите легла и те да станат 1679, тъй като в тях са предвидени новата болница в панагюрище и разширението на удна от болниците в Пазарджик.

 

Орязването на леглата за активно лечение автоматично означава орязване на медицински дейности. Според проектът на здравна карта в областта няма да има инвазивна кардиология, 4 болници ще имат право на общо 24 ортопедични легла, в това число и областната болница, която осигурява 24 часови дежурства на ортопедичното отделение.

 

За да има резултат от срещата, д-р Баксанов предложи лекарите да мотивират необходимостта от запазване на съществуващите легла и тези мотиви да бъдат представени пред Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Десислава Костадинова гарантира, че депутатите от ГЕРБ ще отстояват най-вече правата на пациентите да получават навременна, професионална здравна грижа и да не са ощетени от промените.

В Пазарджишка област болници има в четири общински центъра- Велинград, Пазарджик, Панагюрище и Пазарджик. До два дни от Лекарския съюз се ангажираха да изпратят на народните представители мотивирано писмо с конкретни предложения за запазване на леглата и намиране на оптималния вариянт между предложението на Министерството и на областната здравна комисия.

 

< Назад