29.03.2019

Над 640 млн. лв. се инвестират по проекти за регионално развитие в Софийска област, стана ясно по време на гражданския диалог „Европа в нашия дом” в Сливница

Над 640 млн. лв. се инвестират по проекти за регионално развитие в Софийска област. В това число се включват пътни отсечки и автомагистрали, които минават през територията на областта, но са от национално значение. В тази голяма цифра влизат също ремонти на виадукти и мостови съоръжения, някои от които не са ремонтирани повече от 40 години. Това стана ясно по време на граждански диалог на тема регионално развитие, който се проведе в гр. Сливница. Събитието е част от серията граждански диалози под надслов „Европа в нашия дом”. Участие във форума взеха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, областният координатор на ГЕРБ-София област Галя Георгиева, народните представители от ГЕРБ-София област Валентин Милушев и Васил Цветков, зам. – областният управител на София област Николай Николов, кметове на общините Божурище, Годеч, Драгоман, Ихтиман, Копривщица, Костинброд, както и домакинът на събитието Васко Стоилков – кмет на община Сливница.

Заместник-министър Нанков посочи скоростната отсечка от гр. Сливница до границата с Република Сърбия като основен преоритет пред пътната агенция за тази година наред с автомагистрала „Хемус“. Проектът е с финансов ресурс от малко над 300 милиона лева, разделен е на 2 лота и ще стартира през месец май 2019 г. Очаква се в рамките на година и 10 месеца да бъде завършен. Така по транспортен коридор №10 от Лондон до Истанбул ще се пътува само по магистрален или четирилентов път. Част от средствата са по проект за свързаност на Европа, а останалите са съфинансиране от държавния бюджет.

С европейско финансиране от над 40 милиона лева в момента тече рехабилитацията на южната страна на Петроханският проход - отсечката от Костинброд, през Бучин проход, до билото на Петрохан. През тази година предстои да стартира проектът по разширението на пътя Ботевград – Мездра. Също така рехабилитация на отсечките Самоков – Дупница, Ботевград – село Врачеш, Сливница – Брезник, входния път на гр. Копривщица и др.

И през тази година Софийска област ще може да се възползва от програмата за Европейска солидарност във ВиК сектора с цел подобряване качеството на предлаганите услуги. По програма „Региони в растеж” продължава изпълнението на проекта за спешна медицинска помощ – реновиране на филиалите за спешна медицинска помощ и закупуване на нови линейки с необходимото оборудване.

„По програмата за енергийна ефективност на територията на Софийска област има над 60 санирани сгради. Българското правителство търси механизми, по които тя да продължи, защото въпреки спекулативните твърдения от страна на опозицията - се доказа във времето като успешна“, завърши зам. – министър Нанков.

Областният координатор на ГЕРБ-София област и зам.-областен управител на София област Галя Гергиева поздрави участниците в гражданския диалог. Тя благодари на правителството за подкрепата и инвестициите, които осигурява. Галя Георгиева припомни, че макар да няма обособен областен административен център, местоположението на Софийска област и близостта й до Столицата я прави изключително привлекателна за инвестиции и развитие на бизнеса.

На срещата присъстваха над 200 граждани и представители на организации, институции и бизнес от Софийска област.

 

< Назад