25.11.2018

Над 150 предприемачи от цялата страна взеха участие в третия национален форум на ПГЕРБ в Поморие

Над 150 предприемачи от цялата страна пристигнаха в Поморие за третия национален форум на ПГЕРБ. Те обмениха мнение по най-важните теми за бизнеса – икономическа среда, образование и административна реформа, енергийна и транспортна сигурност.  Двата панела на форума бяха открити от зам.-председателите на ГЕРБ Цветан Цветанов и Димитър Николов. За първи път като част от събитието се проведе изложение на български бизнеси от цялата страна. Предприемачите изложиха свои продукти и информационни материали, представиха фирмите си и поставиха начало на нови бизнес контакти. Поради големия интерес от страна на участниците, организаторите от ПГЕРБ обещаха да проведат второ по-мащабно издание.

В първия ден на форума лекции пред предприемачите изнесоха председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, министърът на транспорта Росен Желязков и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Във втория ден с участниците във форума разговаряха зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, народният представител Тома Биков, както и икономистът Лъчезар Богданов.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова запозна предприемачите с актуалните тенденции при търсенето и предлагането работни кадри в страната. Според нея именно хората с увреждания са скритият потенциал на пазара на труда. В тази връзка държавата ще продължи политиката си за подпомагане на бизнеса за наемането и обучението им. Русинова отчете още, че се забелязва засилване на търсенето на хора със средно образование, а не само с висше както беше доскоро.

Темата за кадрите беше продължена и от следващите лектори – икономистът Лъчезар Богданов и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. „Работи се по създаването на модел за дуално образование, който да е подходящ за нашата среда и традиции. Предстоят законодателни промени, с които да се разшири кръгът от училища, предлагащи дуално образование. Те ще работят заедно с бизнеса за създаване на адекватни програми и за подготовка на кадри за динамичния пазар на труда“, заяви Михайлова, която е експерт в сферата на професионалното образование.

Според Лъчезар Богданов в следващите години се очаква ускорено поскъпване на труда. В последните 4 години заплащането се е увеличило с 38%, а за да запазят кадрите си работодателите ще трябва да предлагат по-високи заплати, съчетани с облекчено работно време и условия на труда. Икономистът подчерта като друг основен фактор за засилване на българската икономика присъединяването в Еврозоната.

Тома Биков продължи темата за икономическата ситуация в страната. „Въпреки че последният бюджет е изключително насочен към социалните политики, той не е ляв. Той е консервативен“, коментира той. Според народния представител в процеса на управление ГЕРБ по естествен път е достигнала до консерватизма и започването на налагането на стратегически политики като образованието и пенсионната система, които ще дадат резултати в дългосрочен план.

„Провеждането на прагматична политика изисква стабилна политическа среда. Това е единствената възможност за извършването на дългоочаквани законови промени и реформа в държавната администрация“, обобщи Тома Биков. Пред предприемачите той подчерта важността на полагането на повече усилия за опазване на малкия и среден бизнес от големия, тъй като той е гръбнакът на българската икономика.

< Назад