20.02.2017

Лиляна Павлова: Служебният кабинет дава тези за говорене на опонентите на ГЕРБ, за да атакуват правителството на Борисов

Служебният кабинет дава удобно тези за говорене на нашите опоненти в кампанията, които да атакуват най-успешните дейности в правителството на Бойко Борисов – инфраструктура и саниране. Там, където има видими резултати и там, където хората са доволни. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в кабинета „Борисов 2“ Лиляна Павлова във връзка с твърдението, че не са заложени достатъчно мерки за контрол на изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност. Лиляна Павлова подчерта, че служебното правителство се опитва да прави неверни внушения и се заиграва със страховете на хората. „Твърдения и внушения, които доста приличат на предизборните спекулации още по времето на стартирането на програмата. Тогава от БСП, „Атака” и други партии твърдяха, че на хората ще им вземат жилищата, че ще плащат за санирането”, подчерта Павлова.

Според нея с подобни твърдения служебният кабинет взима страна в предизборната кампания, а това се прави именно с Програмата за безвъзмездно саниране на многофамилни жилищни сгради, защото към нея интересът е огромен. „Всяка година по милиард лева трябва да отделя държавата, за да може цялостният сграден фонд да бъде обновен”, заяви бившият регионален министър.

Павлова отхвърли и тезата, че върху програмата не се осъществява достатъчен контрол. Тя подчерта, че дейностите по първите 2200 договори за саниране са обезпечени, а нови договори ще бъдат сключвани след тяхното изпълнение – качествено и в срок.

Лиляна Павлова обясни, че пазарът определя цените в пазарната икономика. „Те са въведени на база на: средните цени в строителството, средните цени, на които са играни търговете и анализните цени, които се ползват от аналогични плащания в строителството. В бума на строителството през 2015 година цените бяха наистина много високи, но те бяха актуализирани“, каза тя. По отношение на недопустимите разходи бившият регионален министър заяви, че те не са за сметка на живеещите в сградите. „Ако кметът на общината е преценил, че иска да направи допълнителни разходи като например домофони, плочки пред входа и пр. - тези разходи са за сметка на Общината. Има ясни методически указания, подписани от мен, изпратени до всички 265 Общини в страната“, подчерта Павлова.

Контролните механизми също са ясно разписани. „Ние за сметка на Програмата плащаме допълнителен инвеститорски контрол, за да следим качеството - гаранцията за качество е в полза на етажната собственост. Тя може да предяви искове в срок от 5 години“, посочи още Лиляна Павлова.

< Назад