22.06.2021

Красимир Вълчев: ГЕРБ е единствената партия, която реално работи за запазване на комплекса „Марица изток“

Медия: вестник "Старозагорски новини"

Длъжни сме да запазим дългосрочно комплекса „Марица изток“ като производител на ел. енергия от въглища, категоричен е водачът на листата на ГЕРБ - СДС за Старозагорски избирателен регион.

- Г-н Вълчев, през последния месец станахме свидетели на завидна активност на служебното правителство - уволнения, разпити. Може би е въпрос на дни да чуем и за поредното разкритие - в МОН, чийто министър бяхте. Защо според Вас се действа така?

- Служебното правителство действа в момента като предизборен щаб на новото управляващо мнозинство, консолидирано в 45-ото Народно събрание. Целта е с говоренето на недоказани твърдения, с лъжи, да се ерозира доверието в ГЕРБ. Само преди два месеца избирателите посочиха партията за първа политическа сила, но очевидно просперитетът на нашите политически опоненти минава през смазването на ГЕРБ. Това прави и в момента служебното правителство. Изборите са скоро и е крайно време да кажат на какви политики ще заложат, за да се подобри живота на всеки един - с каквито заявки дойдоха. Ние сме удовлетворени от това, което сме свършили, смея да твърдя, че политиките, които проведохме във всички сектори са най-ефективните, затова имаме основанието да поискаме отново доверието на нашите сънародници, защото показахме градивна политика.

- Това е най-тежката предизборна кампания на ГЕРБ - всички формации заедно и поотделно срещу вас, плюс действията на служебното правителство. Какво Ви мотивира да приемете номинацията за водач на листата в Старозагорски избирателен район?

- Аз съм част от отбора на ГЕРБ, израснал съм тук и съм емоционално свързан с региона на Стара Загора. Затова и предишния път приех номинацията. Чувствам се ангажиран с проблемите на региона и винаги ще бъда ангажиран с тяхното решаване.

- Като кандидат за народен представител от Старозагорска област, с какви конкретни политики за региона се ангажирате?

- Стара Загора е един от регионите с най-голям технологичен потенциал. Само увеличаването на инвестициите може да доведе до ръст на доходите на хората. Затова залагаме на технологичното развитие, на индустриалните паркове, на образованието. Изключителен приоритет за мен и моите колеги ще бъде запазването на дейността на комплекса „Марица изток“. Това е възможно с нови технологични решения. Докато бях министър на образованието и науката възложих на три български университета да направят доклад на базата на проучването на световния опит за технологичните решения, които позволяват намаляване на въглеродния диоксид при запазване на производство на ел. енергия от въглища. Този доклад ще бъде готов след 3 - 4 месеца. За съжаление, това, което чуваме през последните дни като решение на служебното правителство е в обратната посока и е неблагоприятно за развитието на Старозагорски регион. Има две решения на временния кабинет, които силно ни притесняват. Едното е, че подготвените проекти за финансиране на изграждането на индустриални зони, една от които в Стара Загора, няма да бъдат одобрени в този вид. Позицията на служебния министър на икономиката е, че индустриални зони трябва да се правят там, където инвеститорите сами искат. Логиката е обратната - инвеститорите търсят изградени площадки и свързаност. Стара Загора е кръстовището на две ключови транспортни полоси – автомагистрала „Тракия“ и пътят Русе - Свиленград. Няма по-добро място от гледна точна на разположение и на човешки ресурси. С това решение на служебния министър ще бъде увредена не само потенциала за развитие и преструктуриране на Стара Загора и региона, но вероятно ще бъдат загубени инвестиции за страната като цяло. И ако тепърва трябва да се купуват и окрупняват частни терени, да се изграждат площадки, много вероятно е чуждестранният инвеститор да не може да чака дългите процедури и да не избере България.

- Кое е другото притеснително решение на служебното правителство за Старозагорски регион?

- Решението да подготви проект, като част от Националния план за възстановяване и устойчивост, за газова централа с мощност от 1500 MW, означава, че тя ще замести съществуващите четирите въглищни централи в „Марица изток“ и трите рудника. На практика по този начин се ликвидира минно-енергийният комплекс. Предходното правителство на ГЕРБ преговаряше с Европейската комисия за запазван на централите, които работят с местна суровина. Комплексът „Марица изток“ е необходим за енергийния баланс на България и не можем без централите. ГЕРБ е единствената партия, която работи реално за запазване работата на комплекса и има обнадеждаващи резултати от проучванията, които се правят по отношение на възможните технологии да се запази производството на ел. енергия от въглища. Служебното правителство няма право да бърза да зачерква комплекса.

- Това де факто означава нова енергийна стратегия. Кой го е оторизирал за това, след като основните конституционни правомощия на едно служебно правителство са да подготви предстоящите парламентарни избори?

- Това решение може би е наложено покрай преговорите, които се водят за Националния план за възстановяване и устойчивост, но може би неговата неподготвеност е причината за това нещо. Иначе разбира се е най-добре да се приеме енергийна стратегия от действащо НС. Към момента имаме действащо решение на 44-ото НС за дългосрочно запазване на комплекса като минно добивен.

- Защо това решение на 44-ото Народно събрание, прието на 31.01.2020 г. и неотменено до момента, не се изпълнява?

- Очаква се министърът на енергетиката да издаде заповед за работата на ТЕЦ „Марица изток 2“ за следващата една година (от 1 юли 2021 до 30 юни 2022 г.). През последните две години предходният министър на енергетиката Теменужка Петкова издаваше заповеди централата да произвежда на годишна база и да продава на Националната електрическа компания по 3 милиона MWh, което позволяваше на дружеството да посрещне постоянните си разходи. Сега разбираме, че има вероятност количеството да бъде драстично намалено, което ще доведе до още проблеми не само в централата, но и в рудниците. Тези решения са пагубни за региона и ще увредят силно икономическото му развитие.

Проблемът на ТЕЦ „Марица изток 2“ е високата цена на емисиите, но това може да бъде преодоляно с технологични решения. Не е проблемът 5-те милиона, които се дават за Футболен клуб „Берое“, а 350 млн. лв., за въглеродни емисии. Но хората трябва да знаят нещо – да, държавата чрез НЕК плаща задълженията на топлоелектрическата централа за емисиите, но това прави възможно цената на тока да остава поносима и реално това са пари, с които се намаляват разходите на всяко домакинство в България за ток. Това е социално отговорно решение.

Ние сме длъжни да направим всичко възможно да запазим „Марица изток“ като комплекс произвеждащ ел. енергия от въглища, за да запазим енергийния баланс и енергийната независимост на България. Социалните измерения и икономическото развитието на региона на Стара Загора ни мотивират допълнително да сме последователни в позицията си.

- Всички участници в предизборната надпревара в Старозагорска област се упражняват върху комплекса. Моля Ви, отговорете ни честно - Вие лично оптимист ли сте за дългосрочното бъдеще на въглищната енергетика?

- Умерен оптимист съм. Фактът, че нормите, които приема ЕС, желанията целият свят да се спаси от климатичен катаклизъм, прави почти невъзможно функционирането на чисто въглищни централи след 2030 - 2040 г. Това, което ни е спасявало от най-големите предизвикателства, в това число и от ковид пандемията са науката и технологиите. Затова не само ние от ГЕРБ сме ангажирали най-добрите български учени, в целия свят е впрегнат експертния потенциал да търси решения за справяне от една страна с енергийните, от друга с екологичните предизвикателства. И учените досега са успявали. Има нови технологии на хоризонта, но на тези нови технологии им трябва време, както трябва време и на електрическите автомобили да станат по-автономни, или пък водородните автомобили да влязат в употреба. През това време ние трябва да намерим междините технологии, които са икономически рентабилни като цена и екология. Първоначалните резултати, които имаме показват, че могат да се изградят такива технологии, но трябва да изчакаме доклада. Тогава управляващите могат най-добре да вземат информирано решение, а не сега да бързат да слагат черта на енергийната независимост на България.

- Учители твърдят, че от демократичните промени до сега Вие сте били най-добрият министър на образованието. Какво не успяхте да свършите, за какво не Ви стигна времето?

- За много неща не ми стигна времето и усилията, но смея да твърдя, че политиките, които провеждахме, до голяма степен са безалтернативни. Категорично ще отстоявам позицията си, че трябва да продължи да се инвестира в преподавателите, защото подготвеният и мотивиран учител е най-важният фактор. Учителите знаят, че при управлението на ГЕРБ заплатите им се повишиха значително, но сме планирали този процес да продължава и да получават още по-високи доходи. Трябва да се продължи с приобщаващото образование, с политиките за подкрепата на всяко едно дете, с усилването на възпитателната функция в училищата, с изграждането на комплексни умения у учениците, да използват знанията, да имат критично мислене, да анализират и да бъдат креативни. Важна политика е и подобряването на материалната база.

- С осигурените средства от МОН, докато бяхте министър, в Стара Загора беше открита новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи. Има ли други нови училища по време на вашия мандат?

- Да, открихме още две такива гимназии - в Бургас и във Варна. В партньорство с висши училища разширихме приема в профили и професии, свързани с информационните технологии, близо два пъти като цяло увеличихме приема в професионалното обучение. Финансирахме изграждането на 260 STEM центрове в страната, за да мотивираме учениците да учат математика, технологии и природни науки, което е ключово за по-нататъшното развитие на страната ни.

- Г-н Вълчев, защо жителите на област Стара Загора трябва да изберат № 5, под който се явява Коалиция ГЕРБ - СДС на предстоящите извънредни парламентарни избори на 11 юли? Какво е Вашето лично послание към избирателите?

- Да бъдат разумни, когато преценяват за кого да гласуват. Ние сме хора, доказали, че можем да изпълняваме обещанията си, можем да носим отговорност, да осигурим предвидимост на развитието и да изпълняваме обещаното. Личният ми призив към младите хора е, че стремежът ни към модерните и развити общества може да се случи с надграждане на досега постигнатото, а не с отричане, с нихилизъм и омраза.

Въпросите зададе :

Йовка НИКОЛОВА

 

< Назад