10.05.2015

Корнелия Маринова, Николай Нанков и Георги Терзийски на празника на Априлци

Народният представител Корнелия Маринова, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който е и областен координатор на ПП ГЕРБ и зам.-областният управител Георги Терзийски отпразнуваха 9 май сред жителите на Априлци. На тази дата градът отбелязва своя празник и 4 години от канонизирането на Новоселските мъченици.

Празникът започна с тържествена света литургия отслужена от Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, която след литийно шествие се пренесе на площада, където бе отслужен водосвет и молебен за здраве и благоденствие.

В поздравителното си слово Корнелия Маринова се спря на историческите факти около Априлци и Априлското въстание.

„Горда съм, че този край е като късче от рая с невероятно красива природа! Че е с уникална историческа съдба - с. Кръвеник, само на няколко км в посока Габрово, става център на Априлското въстание. Че това е древен край - първите жители на Априлци са най-вече преселници от Търновския край - непокорни болярски родове или бежанци след турското нашествие. Но тези земи са обитавани столетия по-рано – 3-4 век пр.н.е. Че това място е културен и образователен център - тук още през 1812 г. е открито килийно училище, а през 1850 г. - светско училище. Априлци през последните години се промени. Остана си същият само духът балканджийски на неговите жители, остана си същата и приказната природа около нас. Бъдете здрави и съхранете това, което имате, което ви е дадено от Бога! Всичко друго се постига с труд и постоянство“, каза народният представител.

Поздравителен адрес от областния управител д-р Мадлена Бояджиева прочете заместникът й Георги Терзийски. На този исторически ден пожелавам на жителите на общината нова вяра и нова надежда, нови мечти и нови хоризонти, сили и желание за възраждане на това богоизбрано кътче от Балкана, се казваше в документа. Терзийски поздрави хора и с Деня на Европа.

Празникът продължава и днес!

 

< Назад