31.05.2017

Константин Попов: Идеята трите вида войски да се развиват синхронизирано е правилна и това се разбира от държавните ръководители

Медия: Радио К2

Константин Попов, народен представител от ПГ на ГЕРБ в 44-то Народно събрание, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Липсва ли му армията?

„Липсва ли Ви армията?”, попита в началото на разговора водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че след няколко десетилетия, прекарани в армията, определено му липсва. Що се отнася до това как стоят нещата в политиката, народният представител от ГЕРБ каза, че все още му е рано да прави такива обобщения.

„Прави впечатление, че много често се срещате с хора от Вашия избирателен район, какво Ви носят тези срещи, защо ги правите толкова често?”, продължи водещата Клара Маринова. Константин Попов отговори, че това е най-ползотворната дейност, която може да върши един народен представител, а и това очакват хората от политиците – да има откровен разговор и политиците да имат смелостта да ги слушат и по възможност да помагат, поставяйки въпросите в парламентарните комисии.

Свиканото от президента заседание на КСНС.

Константин Попов заяви, че за сигурността се е говорило много по време на предизборната кампания, очевидно това е приоритет и затова трябва да се приветства решението на президента. Той продължи, че на заседанието на КСНС представители на различните власти са седнали на една маса и са заявили, че сигурността е приоритет и трябва да имаме дългосрочна визия и план как да постигнем конкретни резултати. Според народния представител от ГЕРБ много важно е било становището, че трябва да има синхронизирано развитие на различните видове въоръжени сили и другите структури, които засягат сигурността.

„Пролича известна линия на противопоставяне на идеите на президента и идеите на министър-председателя, разбира се не в остра форма. Стигна се до заключение, че трите рода войски са равнопоставени и трябва да им се обръща еднакво внимание. Така ли трябва да бъде, или както определи премиерът, че „майката” са сухопътните войски?”, попита водещата Клара Маринова. Константин Попов отговори, че още като началник на отбраната е застъпвал тезата, че армията е една и не трябва да се гледа с емоции на различните видове въоръжени сили. Той продължи, че идеята трите вида войски да се развиват синхронизирано е правилна и това е разбрано от висшите държавни ръководители.

Помолен да коментира въпроса за финансирането, Константин Попов заяви, че наистина са необходими доста средства, затова трябва да имаме работеща икономика, добра събираемост и да се определят приоритети. Трябва да се види в кои сфери могат да се оптимизират разходите и оттам да дойде допълнително увеличение на процента за отбрана от БВП. Константин Попов подчерта, че трябва да има национален план за това как до 2024 г. ще стигнем до 2% от БВП за отбрана. Това предполага съвместна работа на всички структури с Министерството на финансите. „Ще ни чакат ли?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че обстановката наистина е динамична и се променя понякога драматично. Тук трябва да е ясно, че армията трябва да се финансира навреме, защото способностите започват да се виждат като резултат след години. „Не е възможно да финансиране сега армията и утре да очакваме резултат!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

Срещата на върха на НАТО.

„Започват ли да се отразяват противоречията в ЕС и на НАТО?”, попита водещата Клара Маринова. Константин Попов отговори, че разместването на пластовете в глобален план се е отразила и на дискусията, която се е провела в НАТО. Той продължи, че Европа трябва да играе по-решителна роля при изпълнението на ангажиментите си. Трябва да се намерят сферите, в които ние ще осъществяваме европейската отбрана. „Така че това е един шанс политиците да помислят за по-обединена Европа!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

Помолен да коментира изказването на Меркел, че Европа трябва да разчита на собствените си сили, Константин Попов заяви, че все пак трябва да имаме предвид, че това са политически анонси, а канцлерът Меркел е в предизборна кампания. Общо взето обаче е ясно, че Европа трябва повече да разчита на себе си и в това няма нищо лошо. Тук е въпросът и отделните държави, а не само Германия, да разберат тази необходимост.

Работата на Народното събрание.

„Защо по време на кампанията твърдяхте, че имате подготвена законодателна инициатива, а сега се оказва, че просто нямате закони?”, попита водещата Клара Маринова. Константин Попов отговори, че наистина в момента няма голямо натоварване в пленарна зала, по-голямо е натоварването в комисиите. Хората са прави да очакват по-ангажирани и делови народни представители и в пленарна зала и това трябва в скоро време да бъде коригирано.

Кадровите назначения на изпълнителната власт. Кога ще бъде готова управленската програма?

„Още в първите дни кабинетът “Борисов 3” тръгна с “фал - старт” - назначи и уволни разни началници за по едно денонощие. Премиерът и неговото обкръжение пак ли ще действат по схемата “проба - грешка”, отново ли ще ни “налазват” разни “калинки” във властта?”, попита водещата Клара Маринова. Константин Попов отговори, че прави впечатление, че премиерът веднага реагира на допуснати грешки. Разбира се фактът, че подобен скандал се е случил със заместник-министър, е изключително неприятен.

„Не е нормално да се работи без управленска програма, докога ще чакаме нейното съставяне?”, попита водещата Клара Маринова. Константин Попов отговори, че се очаква в близките десет до петнайсет дни да има ясно разписана подобна програма. Тук трябва обаче да се отчита и факта, че когато има коалиция двете програми по някакъв начин трябва да се нагодят.

Прогнозите за развитието на икономиката.

Константин Попов заяви, че е напълно съгласен с тезата на водещата, че икономически ръст от около 3% е абсолютно незадоволителен за България. Той продължи, че в програмите на управляващите партии са заложени различни мерки за повишаване на икономическия ръст, като оптимизиране на администрацията, привличане на инвестиции, намаляване на безработицата и т.н. „И оттук да се върна към своята част, наистина трябва да влизат нови технологии, а защо не и чрез проектите за модернизация на българската армия!”, завърши Константин Попов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад