27.10.2017

Кирил Калфин: Инвестицията в нов спортен и балнеологичен комплекс в Кюстендил ще е за над 50 млн. лв.

Над 50 млн. лв. се очаква да е инвестицията за изграждане на мултифункционален спортно-туристически и балнеоложки комплекс, с работното име “Пауталия спорт и СПА ризорт”, на терена на бившите казарми в Кюстендил, който е 112 дка. Инвестиционното намерение ще се реализира като публично-частно партньорство между Община Кюстендил и „Международна компания за инвестиции и развитие” АД, заяви в ефира на радио „Дарик” народният представител от ГЕРБ-Кюстендил Кирил Калфин. Става дума за български инвеститор с опит в реализацията на спортни и СПА комплекси.

“Очакванията са да бъдат разкрити между 300 - 400 работни места, което ще създаде допълнителен комфорт в Кюстендил. Друга цел е да се използва минералната вода – богатството на града – което досега не се прави рационално. Изключително трудно бе да се постигне това споразумение с инвеститора, но това е важна инвестиция за целия регион, че дори и за съседните държави, с оглед изграждането на Коридор №8”, коментира Кирил Калфин. Народният представител подчерта, че сега страната е стабилна и това привлича сериозните инвеститори.

Плановете са за изграждане на многофункционална спортна зала с 2 500 места, хотели с различни категории, СПА и балнеологичен комплекси, открит и закрит плувен минерален басейн, футболно и волейболно игрища, тенис кортове.

“Прехвърлянето на собствеността на имота на Общината ще стане в кратки срокове, като вече всичко е договорено. След което, общинското ръководство ще си направи исканията, за да стане ясно кой с какво ще участва в публично-частното партньорство, инвеститор и община”, коментира още пред „Дарик” депутатът Кирил Калфин.

Той припомни, че се действа стъпка по стъпка в Кюстендил, като даде примери със санираните блокове в града, проектите за галерията и укрепването на река Банщица, водопроводните мрежи в няколко села от цялата област. С подкрепата на правителството на Борисов бе извършено и обновяване на част от образователната инфраструктура в община Кюстендил.

Калфин бе категоричен, че обича да говори, когато проектите са договорени и ще бъдат осъществени.

< Назад