10.02.2015

Кирил Добрев, ПП ГЕРБ: Грешка е да не се възползваме от безвъзмездното саниране на жилищата

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е възможност, от която би било грешка да не се възползваме. Това каза народният представител от ГЕРБ д-р Кирил Добрев по време на разяснителнa среща в Стара Загора относно програмата, която осигурява безплатно саниране и укрепване на панелните блокове.

Старозагорският депутат поясни още, че в нея могат да се включат всички сгради, строени по индустриален способ, като условията са да имат най-малко 36 апартамента и да са проектирани до април 1999 г., като условието е – всички от живущите в блока да дадат своето  съгласие.

Голям бе интересът към срещата с депутата от ГЕРБ, експерти от Община Стара Загора и МРРБ. По време на разговора със собствениците на жилища, които се намират на територията на Административни бюра „Център“, „Изток“ и „Кольо Ганчев“ в града, бяха дискутирани различни въпроси, свързани с обследването на сградите, проектирането и строителството, както и юридически казуси свързани със собствеността на апартаментите.

Отново най-разисквани бяха притесненията на старозагорци за остъклените балкони, евентуална подмяна на вече поставена дограма на прозорците, обновяването на общите части във входовете.

„Всяка сграда ще премине през измерване на сменената дограма и поставената санировка. Така ще стане ясно дали те отговарят на изискванията. Най-важно е до получим добра обща енергийна ефективност на цялата сграда“, уточни д-р Кирил Добрев.  Той добави, че всички фирми, които ще извършват конструктивното и техническото обследване, строителният надзор и строителството по Националната програма за енергийна ефективност, ще бъдат избрани от общините с открити процедури, съгласно Закона за обществените поръчки.

< Назад