15.02.2019

Иво Димов: Удовлетворението от добре свършената кметска работа е несравнимо

Медия: „Радио К2”

Иво Димов, кмет на Димитровград от ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Инвестициите в общината.

Иво Димов заяви, че предизвикателствата са много, а най-важното за един кмет е да намери баланса между потребности и възможности. Според него успехите на Димитровград през последните години са големи, а най-важната задача е градът да бъде възстановен на икономическата карта на България като икономически и индустриален център. В последно време доста значителни инвеститори за предпочели града и в момента работят няколко нови предприятия, които осигуряват около 3000 работни места. Това е много важно, защото всеки един кмет знае, че колкото и европейски проекти да се реализират, ако няма хора, които да ползват тези блага, е безсмислено всичко, което се прави. Иво Димов подчерта, че този интерес от страна на инвеститорите е предизвикан и от пускането на АМ „Марица”. Разбира се активността на екипа в общината също е важен фактор това да се случи.

„Наскоро премиерът Борисов откри при вас един допълнителен цех, който е част от голямо предприятие, свързано с автомобилната промишленост, как ще се отрази това на хората в Димитровград?”, попита водещата Клара Маринова. Иво Димов отговори, че това е всъщност първият етап от инвестицията на шестата по големина световна компания, занимаваща се с производство на автомобилни аксесоари. Тя е базирана в САЩ и се казва „Варок Лайтинг Системс“. Това е поредният успех при привличането на инвеститори в новообособилата се индустриална зона. Кметът на Димитровград обясни, че тези инвестиции водят на първо място до промяна в пазара на труда, защото, за да изпълняваш договорите си трябва да имаш добър личен състав. Това става когато възнагражденията им бъдат адекватни. Освен това тези инвестиции водят и до развитието на редица други по-малки местни фирми, свързани с осигуряването на храна, транспорт, охрана и т.н.

Безработицата в Димитровград и състоянието на пазара на труда.

Иво Димов обясни, че преди няколко години безработицата в общината е била почти 9%, а в момента е 4%, което е санитарният минимум, под който е много трудно да намериш необходимата качествена работна ръка. Неслучайно едно от предприятията набира хора в радиус 70 километра около Димитровград, а най-далечната дестинация, от която возят хора, е 106 километра.

Иво Димов заяви, че голямото предизвикателство е да бъдат задържани младите хора и техните семейства в Димитровград. Не по-малко предизвикателство е и осигуряването на качествена работна ръка, а това може да стане само когато бизнесът и образованието си подадат ръка и вървят заедно в една посока. В тази връзка общината е успяла да реализира проект по ОПРР на стойност над 6 милиона лева. В резултат на това училищата в Димитровград са на едно от най-високите нива в страната. „Иначе за мен лично е огромно предизвикателство да направим така, че пътната ни инфраструктура да бъде една от най-добрите и с помощта на държавата и АПИ, която започна реализацията на няколко сериозни проекта на територията на общината, с пускането на АМ „Марица” смея да твърдя, че ние имаме наистина една много добра пътна инфраструктура!”, категоричен бе кметът на Димитровград.

Попрището му преди да стане кмет.

Иво Димов заяви, че около 15 години е бил в частния бизнес, което е много добра школовка за един кмет, защото това, което научава в частния бизнес, по-късно кметът може да претвори в делата си. Кметът на Димитровград обясни също така, че е бил председател на общинския съвет и народен представител, а от 2011 г. е кмет на общината вече втори мандат и заместник-председател на НСОРБ.

„Къде се чувствате най-успешен, най-реализиран?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че удовлетворението от добре свършената кметска работа е несравнимо с всички други позиции. „Това, което оставяш след себе си, остава за идните поколения и удовлетворението наистина при добре свършена работа е наистина много голямо!”, категоричен бе Иво Димов. Водещата попита своя събеседник дали поддържа контакти с предишните кметове на града. Той отговори, че се опитва да го прави и подчерта колко е важно да не отричаш това, което другите са постигнали преди теб, защото всеки е оставил част от себе си и от труда си, за да изглежда града по начина, по който изглежда в момента.

Ще се кандидатира ли на предстоящите местни избори?

Иво Димов заяви, че има много време до местните избори през октомври, а въпросът дали ще се кандидатира зависи от много фактори и най-вече от одобрението на неговите съграждани. „Не съм мислил по този въпрос, защото текущите ангажименти в ежедневието са толкова много, че не остава време!”, каза кметът на Димитровград.

Как работи администрацията с бизнеса?

Иво Димов беше категоричен, че отношенията между администрацията и бизнеса са прекрасни. Той заяви, че няма компания, която е искала да инвестира и да не й е оказано съдействие и това може лесно да се провери. Кметът на Димитровград обясни, че е запазил голяма част от екипа, който е наследил, когато е встъпвал в длъжност, което е голямо предимство, защото това са професионалисти, които дълго време са работили в тази сфера.

Решението на представителите на БСП да напуснат 32-то Общо събрание на НСОРБ.

Иво Димов заяви, че изключително много уважава всички свои колеги, но според него най-тъжното в случая е, че това решение е било наложено отвън, от партийната централа. Той обясни, че поводът за него са били постановленията на МС, с които се разпределят средства към българските общини. Кметът на Димитровград подчерта, че за 2 години 2/3 от всички български общини са получили допълнителни трансфери с които са реализирани редица проекти, които са подобрили условията на живот на близо 6 милиона български граждани. Тези проекти не попадат в обхвата на оперативните програми. „Тези проекти не са на една или друга партия, те решават конкретни проблеми!”, завърши Иво Димов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 14-ти февруари 2019 година.

 

 

 

 

< Назад