21.02.2019

Ивелина Василева: Изпълнението на управленската програма ни дава основание да смятаме, че мандатът може да бъде завършен успешно

Медия: Радио К2

Ивелина Василева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Ратифицирането на протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония.

„Какво значение има този акт не само за Република Северна Македония, но и за европейската сигурност и за нас, българите?”, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че това е бил исторически ден, а присъединяването към НАТО е важно не само за Северна Македония, но и за България. Народният представител припомни, че още през 1992 г. страната ни първа е признала Македония и през всичките тези години досега сме ги подкрепяли по пътя към НАТО и ЕС, независимо какви правителства са идвали на власт. А този път е най-сигурната гаранция за установяването на мир и просперитет. България трябва да е горда и с постигнатото през последните месеци. Подписването на договора за добросъседство с Македония е било голямо постижение, което е довело до ускоряване на процесите. „Аз съм горда, че българското правителство и българският парламент имат сериозна заслуга за тези процеси!”, категорична бе Ивелина Василева. Тя подчерта и отсъствието от пленарна зала на „БСП за България”, което говори за загърбване на националните интереси в полза на тяснопартийните интереси на партия.

„Какво ще донесе на България тази възможност, която даваме на Република Северна Македония?”, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че ние имаме обща история с нашите югозападни съседи, както и много тесни връзки между двата народа. Тя изрази мнение, че присъединяването на Северна Македония към евроатлантическите структури ще допринесе за по-голяма стабилност в региона. Това е гаранция и за демократизация на процесите в страната, за общата стабилност на региона и за развитието на Европа.

Изборният кодекс.

„БСП напусна парламента с довода, че той е изчерпан и трябва да се върви към нови избори, Вашата позиция?”, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че що се отнася до промените в Изборния кодекс от ГЕРБ са отчели грешката, която са направили с променянето на правилата за преференцията. Затова са предприети и действия за възстановяване на старото положение, особено и след като са отчетени обществените настроения и страховете на хората. „Премиерът Борисов за пореден път доказа, че има чуваемост към общественото мнение и обществените нагласи!”, категорична бе тя. Василева обаче още веднъж подчерта че това не оправдава отсъствието на БСП от ратификацията на приемането на Северна Македония в НАТО.

„Вие сте един от сериозните политици в ГЕРБ, не можете да ме убедите, че Вие вътрешно сте приели с безразличие и с особен ентусиазъм факта, че вашата парламентарна група неистово защитаваше промените в Изборния кодекс, изведнъж вашият лидер се върна с гръм и трясък от чужбина и ви промени позицията. Оттук нататък как ще обясните на вашите избиратели, че такова въртеливо движение и то по толкова важни проблеми може да бъде прескочено, пренебрегнато, подминато?“, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че наистина е била допусната политическа грешка и са били гласувани промени без разяснения и детайлни дебати. Тя обясни, че все пак има разлика между преференциално и мажоритарно гласуване, а от ГЕРБ винаги са подкрепяли мажоритарното гласуване, за което са се произнесли ясно над 2,5 милиона граждани. Реакцията на премиера обаче е била светкавична и ясно показва, че ГЕРБ се вслушват в гражданите. „Не ви ли е обидно, че някак ви използваха, изконсумираха и такива сериозни хора като Вас трябваше в рамките на десетина дни да си сменят диаметрално позицията?“, попита водещата Клара Маринова. Народният представител още веднъж подчерта, че е била допусната политическа грешка. Тя обясни, че в Народното събрание е трудно да се постигне консенсус по такъв важен въпрос като Изборния кодекс и в този смисъл наистина прибързаното приемане е било грешен ход. Позицията на ГЕРБ по отношение на мажоритарното гласуване остава непроменена. „Гласуването за личности е най-важното според мен и трябва да се стремим да постигнем съгласие за това!“, категорична бе Василева.

Може ли правителството да изкара пълния си мандат?

„Защо смятате, че имате възможност да си изпълните целия мандат, при положение, че толкова много скандали се вихрят в държавата?“, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че има пълно основание да се смята, че управленският мандат ще бъде изпълнен и завършен успешно. Работи се по изпълнение на програмата за управление, която ясно е била представена на българското общество с изразени приоритети и конкретни политики. Постигнатото до момента е отчитано по съвсем реалистични методики. То е свързано с ускорено развитие на икономиката, ръст от 3,7%, с увеличаване на минималната и средната работна заплата, увеличаване на заплатите на учителите и фокус върху образованието. Продължава и регионалното развитие, инвестициите на местно ниво, използва се европейската солидарност. Тези процеси са видими и се отчитат и на ниво ЕС, получаваме подкрепа и за влизане в чакалнята на еврозоната, което потвърждава стабилното финансово състояние на държавата. „От гледна точка на икономиката се усеща оживление. Разбира се има още много какво да бъде направено, усилията трябва да продължават във всяка една сфера, но трябва да се отчита направеното. Изпълнението на управленската програма ни дава основание да смятаме, че мандатът може да бъде завършен успешно!“, завърши Ивелина Василева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 20-ти февруари 2019 година.

 

< Назад