01.03.2019

Иван Вълков: МВР отчита спад при инцидентите с пиротехника на спортни събития след приети промени в закона

МВР отчита двоен спад при ползването на пиротехника по време на спортни мероприятия, след  приетите промени в Закона за опазване на обществения ред през 2018 г. От 776 случая за есенен полусезон 2017-2018 г. те са намалели на 412 за 2018-2019 г. Увеличен и броят на наложените принудителни административни мерки за използването на пиротехника – от 22 за посочения първи период до 39 към настоящия сезон. Тези данни бяха изнесени от министъра на МВР Младен Маринов. Народният представител от ГЕРБ Иван Вълков отправи въпрос по време на парламентарния контрол как се опазва общественият ред при спортни събития, мерките при употребата на пиротехнически изделия, превенция и противодействия на полицията.

„Най-големите предизвикателства пред МВР са в София и Пловдив, където са концентрирани най-големите групи от спортни запалянковци: Левски и ЦСКА в столицата и Локомотив и Ботев в Пловдив. Лошата инфраструктура на стадионите и част от спортните зали допълнително възпрепятства полицията за опазване на обществения ред. Риск за гражданите и самите полицейски служители крият също използваните пиротехнически съоръжения“, коментира бургаският депутат.

Министър Младенов заяви, че посочените мерки имат превантивен характер, защото засегнатите лица са с наложени забрани за посещения на спортни прояви у нас и в чужбина между 1 и 5 г. Той коментира, че е необходимо прецизиране на закона по отношение на физическата неприкосновеност на полицейските служители. „МВР е изготвило проект за изменение на закона - при посегателство на полицейски орган при изпълнение на служебните му задължения чрез физическа сила или предмет, се предвижда глоба в размер на 2000 лв. Това е, ако деянието не представлява престъпление“, заяви министъра.

Иван Вълков сподели, че последните приети промени в закона през 2018 г. дават положително отражение и ефективни мерки. „Новите подготвени от вас промени, които засягат служителите на МВР, трябва да бъдат подкрепени от депутатите. Нека имаме възможност спокойно да ходим със семействата си на спортните прояви и те да са празник, а не да ставаме свидетели на неща, недостойни за обществото ни“, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

Сред останалите важни мерки за обществения ред и сигурността на хората е сформираната Междуведомствена група с участието на Главна дирекция към МВР, БФС. Тя определя степента на риск за дадено мероприятие, на него не се допускат и лица с наложени административни мерки.

По повод последните сблъсъци на мача Левски-ЦСКА на 24 февруари т.г. в столицата са били наложени 17 глоби и 17 административни мерки, както и образувани бързи производства на 4 лица. При инцидент с пострадали полицаи са задържани 5 лица, издирват се и други. Министър Младенов поясни, че използването на пиротехника е забранено в закона и се следи както от МВР, така и от частни охранителни фирми, и от въведените системи за видео наблюдение. Към момента, в най-голяма степен националният стадион „Васил Левски“ и зала „Арена Армеец“ отговарят на изискванията за подходяща инфраструктура и мерки за сигурност, там е въведено и лицево разпознаване с заснемаща охранителна техника.

 

 

< Назад