14.04.2019

Има осигурено финансиране за изграждането на кръгово кръстовище на пътя Хасково – Димитровград при разклона за „Язаки”, стана ясно в отговор на парламентарен въпрос от Евгения Ангелова

Народният представител от ГЕРБ-Хасково Евгения Ангелова отправи въпрос към министъра на МРРБ Петя Аврамова по време на парламентарния контрол. Хасковският депутат попита на какъв етап е инвестиционното намерение за изграждане на кръгово кръстовище на пътя Хасково-Димитровград. „Остава  проблемен участъкът на съществуващото триклонно кръстовище в района на новосформираната индустриална зона и завод „Язаки”. Предвид интензивния трафик е необходимо да се осигури безконфликтен достъп от зоната до републиканския път. Ясни са намеренията на АПИ за изграждане на кръгово кръстовище на това място. На какъв етап е това инвестиционно намерение и има ли осигурено финансиране и кога се очаква кръстовището да бъде изградено?”, попита Евгения Ангелова от парламентарната трибуна.

В отговор министър Петя Аврамова съобщи, че инвестиционното намерение на Агенция „Пътна инфраструктура“ за изграждане на кръгово кръстовище на път I-5 Димитровград – Хасково при км 285+809, на разклона за завод „Язаки“, е в напреднала фаза на подготовка. Средствата за реализация на обекта в размер на 578 328,48 лв. са осигурени от бюджета на Агенцията”.

В отговора се казва още, че през 2017 г. Агенцията стартира процедури по реда на Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители на строителството и на надзора. Процедурите приключиха през 2018 г. За изпълнител на строителството е избрано дружеството „АБ“ АД, гр. Хасково, с което е сключен договор на стойност 568 788,48 лв. с ДДС. Надзорът ще бъде осъществен от „МТТ Инженеринг“ ЕООД, с което е сключен договор на стойност 9 540 лв. с ДДС. За теренното обезпечаване на строителството е изготвен подробен устройствен план – парцеларен план (ПУП-ПП), който в началото на април тази година е внесен в Министерство на регионалното развитие и благоустройството за разглеждане и приемане на Национален експертен съвет по устройство на територията и регионална политика към МРРБ. След приключване на процедурата по приемане на ПУП-ПП, ще се пристъпи към издаване на Разрешение за строеж за обекта. Очаква се строително-монтажните работи да стартират преди началото на летния сезон. Срокът за изпълнение на строителството е 90 дни, считано от подписване на Протокол обр. 2а. С изграждането на кръгово кръстовище ще подобри безопасността при преминаване на съществуващото в момента триклонно кръстовище и ще се осигури безконфликтен достъп до път I-5 Хасково – Димитровград.

 

< Назад