05.06.2017

Евродепутатите Владимир Уручев и Андрей Новаков връчиха наградите на 9-ия Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев и Андрей Новаков връчиха наградите на 9-ия Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, който нестопанската образователна организация Джуниър Ачийвмънт България организира в Камчия.

„Най-добра учебна компания на България“ е “Noetic”, за разработката на мобилно приложение за сканиране на етикетите на хранителни продукти и идентифициране на вредните съставки. Апликацията на “Noetic”,E-Food Scanner, достъпна в Google App Store, е разработена от десетокласници от ПГПЧЕ „Иван Вазов“, Смолян, които за първа година участват в програмата „Учебна компания“ на JA. Училището и екипът се включиха в програмата през есента на 2016 г., при старта на проекта на JA и евродепутата Владимир Уручев „Предприемачи на бъдещето“. Уручев и изпълнителният директор на JA Милена Стойчева наградиха “Noetic” и тяхната учителка Калинка Aтанасова с купа и златни медали. С подкрепата на инж. Уручев екипът от Смолян ще представи България на международното състезание на учебните компании на JA Европа, което ще се проведе в средата на юли в Брюксел. “Noetic” спечелиха и специалната награда „Предприемачи на бъдещето“ на евродепутата Владимир Уручев, който подкрепи JA през 2016/2017 г. във въвеждането на програмата „Учебна компания“ в 5 общини в страната – Смолян, Перник, Монтана, Враца и Видин.


Специално жури, начело с инж. Уручев определи и наградата в специална категория – „Агропредприемачи на бъдещето“, отново като отличие за съвместните усилия на евродепутата и JA да въведат предприемаческо обучение и в повече университети у нас. В проекта се включиха Аграрния Университет в Пловдив и Лесотехническия университет в София. “Agrofuture” от АУ, Пловдив получиха специалната награда „Агропредприемачи на бъдещето“, за тяхната дейност, обследване на селскостопански полета с дрон. По покана на инж. Уручев студентите ще бъдат специални делегати от България на международна конференция в сферата на земеделието през октомври в Брюксел.


“Lexis” от Софийския университет е най-добрият студентски стартъп на България, който ще получи финансиране, менторство и безплатно място за развиване на идеята вJA Startup Hambar в София тех парк на обща стойност 10,000 лева, осигурени от JA България. Изпълнителният директор на JA Милена Стойчева и евродепутатът Андрей Новаков наградиха студентите от СУ за разработката на мобилно приложение, което подпомага работата на отделите „Обслужване на клиенти“. Апликацията дава съвременно решение базирано на технологията изкуствен интелект, което автоматично извлича основни ключови думи и теми на текстове.
Андрей Новаков връчи и още две награди – като заключителен елемент на стартиралия в началото на 2017 г, съвместен проект с JA, #StartupТворилница, за подкрепа на предприемаческото образование чрез въвеждане на програмата JAStartup в Техническия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Голямата награда в #Startup Творилница, покана за посещение на ЕП в Брюксел през есента на 2017 г. получи студентския екип на „Еврика груп“, които разработват раница и друг вид планинарско оборудване, с което подпомагат туристите. Артикулите на компанията могат да бъдат животоспасяващи в екстремни ситуации.


Покана  от Андрей Новаков да посетят Брюксел получиха и Blue Stone от СУ, за разработения от екипа нов канал за дигитална реклама, гарантиращ ръст в продажбите, използвайки устойства, наречени бийкъни (beacon). Те работят с технологията BLE (Bluetooth Low Energy), като излъчват сигнал, който се приема от всички устройства с пуснат bluetooth. Екипът получи наградата за представянето си в Иновационния лагер, организиран преди няколко седмици в София, като елемент от проекта #StartupТворилница.

400 ученици и студенти от цялата страна представиха своите бизнес разработки в двудневен формат в СОК „Камчия“ до Варна, с презентации пред жури, панелни интервюта и търговско изложение на щанд.

< Назад