21.01.2017

Евродепутатът Мария Габриел и Столична библиотека връчват наградите на регионалните библиотеки

Приключи националната кампания „Читател на годината“, организирана за втора поредна година от Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата, и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Нейната основна цел бе да насърчи четенето сред всички възрасти, тъй като според изследванията, всеки пети сред 15-годишните европейци не умее да чете, както и много от възрастните граждани в Европа. Държавите от ЕС си поставиха за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20 % на по-малко от 15 %.

 

В кампанията се включиха регионалните библиотеки в страната, всяка от които излъчи своя читател, заел най-голям брой книги през 2016 г. Наградата за всички, отличени с приза, е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел.

 

Тържествената церемония за връчване на престижната награда на победителите ще се проведе на 21 януари от 12:00 ч. в Столична библиотека (залата на Американския център) на пл. „Славейков“ – 4 А. 

< Назад