01.04.2016

Евгения Ангелова: По-добре да провеждаме реформи, отколкото да чакаме хаосът в здравеопазването да стане още по-голям

Медия: Радио К2

Евгения Ангелова, народен представител от  ПГ на ПП ГЕРБ, член  на Комисиите по бюджет и финанси и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Арестите в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

„Вчера гръмна корупционен скандал, освен, че задържаха шефа на автомобилната агенция стана ясно, че за него се е застъпвала и Цецка Цачева, разчу се още, че Георги Кадиев бил информирал премиера и оттам било тръгнало разкритието. Кажете Вие какво знаете?”, попита водещата Клара Маринова, народният представител от ГЕРБ отговори, че няма такава информация и искрено се съмнява, че Цецка Цачева има нещо общо. Тя добави, че компетентните органи трябва да се произнесат и е сигурна, че те ще си свършат работата. „Няма ли да се запознаете със случая, защото вие сте мандатоносител и това е неприятен удар върху вашето управление?”, продължи с въпросите си водещата, Евгения Ангелова отговори, че едно такова нещо е неприятно за цялата държава, независимо кой е мандатоносител, тя изрази увереност, че когато има повече информация и народните представители от ГЕРБ ще се запознаят.

Протестът на личните лекари.

Евгения Ангелова обясни, че личните лекари протестират в знак на несъгласие с провежданите реформи, опасяват се от проблеми в системата, която би могла да остане недофинансирана, пациентите да нямат избор къде да се лекуват и т.н. В отговор на това обаче кабинетът е отпуснал допълнителни средства за някои дейности. Народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че анексът към рамковия договор не би трябвало да ощети лекарите, със сигурност обаче парите за здравеопазване никога не са достатъчни и това е един голям проблем, който съществува не само в България. Причините са комплексни, от една страна е и нежеланието за приемането на промените, които се случват. Самата стачка е знак, че в системата има проблем, затова си провеждат и реформи. „По-добре да провеждаме реформи, отколкото да чакаме хаосът да стане още по-голям!”, категорична беше Евгения Ангелова. Според нея голям проблем и заминаването на български лекари в чужбина и трябва да се вземат мерки.

„Смятате ли, че има опасност да започнат стачка и полицейските синдикати?”, попита водещата Клара Маринова, Евгения Ангелова отговори, че не вижда такива условия в момента. Тя изрази мнение, че е нормално да има солидарност между двете съсловия, защото и едните, и другите са ангажирани с опазването на здравето и живота на гражданите.

Делян Пеевски ли е единствената разделителна линия между ГЕРБ и ДПС?

„Няма да сме с ДПС заради Пеевски”, заяви преди няколко дни премиерът, а аз задавам въпроса – ами ако го няма Пеевски?”, попита водещата Клара Маринова, Евгения Ангелова отговори, че това не е единствената разделителна линия между двете партии. Тя продължи, че към Пеевски се е създало едно по-особено отношение в обществото, а общественото мнение е важно в политиката. „Но това не е единствената разделителна линия, ние сме две различни партии, имаме си своите виждания, имаме си своя морал, също така в ГЕРБ членуват много мюсюлмани, което не знам доколко е удобно за ДПС!”, обясни народният представител от ГЕРБ.

Декларацията на ПГ на ГЕРБ с искане за отстраняване на кадрите на ДСБ от властта.

„Цветан Цветанов и Бойко Борисов казаха, че сте по-силни след тази декларация, в какво се изразява това ваше засилване?”, попита водещата Клара Маринова, Евгения Ангелова отговори, че определено ПГ на ГЕРБ е единна и стои твърдо зад премиера Борисов. Тя продължи, че тази тема вече е приключила за ПГ на ГЕРБ, защото на фона на всичко случващо се в Европа тя е доста маловажна. ГЕРБ има сключено споразумение с Реформаторския блок като цяло, а не с ДСБ, обясни народният представител от ДСБ и продължи, че не е проблем, че има хора от ДСБ във властта, проблемът е в това да се носи отговорността. „Но ще настоявате ли това, което се искаше в декларацията, да се състои, или се отказахте вече?”, попита водещата, Евгения Ангелова отговори, че доколкото знае има разпоредени проверки и ще се види какво ще покажат те.

Тежкото финансово състояние на много български общини.

Евгения Ангелова обясни, че в пленарна зала вече е бил разгледан Закона за публичните финанси, той предвижда механизъм за подкрепа на общини, които са финансово затруднени, предвидена е цялостна програма за финансово оздравяване на общините, има дефинирани условия за определянето на общини с такива затруднения. Съответно ще има и ред за откриване на процедура за такова финансово оздравяване, предвидени са изисквания и към кметовете на такива общини, за да могат да осигурят публичност и прозрачност на различни действия, които предприемат в условията на процедура за финансово подпомагане. На въпроса дали е съгласна с това финансовият министър да определя на кои общини да се отпускат безлихвени кредити или да се опрощават кредити, народният представител от ГЕРБ отговори, че в закона е предвидено по предложение на министъра на финансите с акт на Министерски съвет да бъде отпускана допълнителна целева субсидия на общините, това е за погасяване на безлихвени заеми при условие, че общината докаже, че наистина се опитва да се справи с проблема, работи по оздравителен план и е поела своята отговорност. На въпроса не е ли по-добре Народното събрание да решава тези въпроси тя отговори, че е трудно за парламента, при всичките неща, които минават в зала, за всяка една конкретна община да се разглежда как стоят нещата, каква е ситуацията, още повече, че едно министерство има много по-голям административен капацитет.

Мигрантската криза и проблемите със сигурността.

„Как успокоявате вашите избиратели, че сигурността им е гарантирана в нашата държава?”, попита водещата, Евгения Ангелова отговори, че самата тя е народен представител от Хасково, който е пограничен район, и наистина част от хората са притеснени и не знаят какво да очакват. Тя продължи, че споразумението с Турция е добър опит да се намери приемлив вариант за решението на проблема. Най-важното нещо обаче е страните от ЕС да работят заедно. Разбира се пълна гаранция за сигурност няма никъде.  Важно е също така да бъде отсята реалната заплаха от хората, които наистина се нуждаят от помощ. „Когато се случиха атентатите от 11 септември аз бях в Ню Йорк, моят университет е на 700 метра от Световния търговски център, картината беше страшна наистина, представям си какво е било в Брюксел преди няколко дни!”, завърши Евгения Ангелова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад