27.10.2016

Емил Радев: ЕС няма задължение да помогне на всички мигранти

По време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург бе проведен дебат с върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини относно ситуацията в Афганистан и по-специално споразумението между ЕС и Афганистан за връщане на афганистански граждани. Участие в дебата взе и българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев, който следи отблизо темата с миграцията в качеството му на член на Комисията по правосъдие и вътрешен ред.

Емил Радев приветства подписаното споразумение между Афганистан и ЕС, като препотвърди европейската подкрепа за икономическото развитие и установяването на траен мир в Афганистан. Той заяви, че поетият от ЕС ангажимент за финансиране на програми за реинтеграция на върнатите мигранти е доказателство, че ЕС няма да остави страната и сега.

Българският евродепутат постави това споразумение в контекста на цялостната миграционна криза и по-точно ситуацията в България. По данни на Държавната агенция за бежанците, афганистанците са най-многобройната група кандидати за международна закрила в България не само за 2016г., но и за последните близо петнайсет години.

„Ако от войната в Сирия бягат цели семейства и ставаме свидетели на деца, родени в лодките на път за Европа, то от Афганистан основно бягат мъже в търсене на икономически облаги и работа, но без да минат по легален ред, опитващи се често със сила да преминат външната европейска граница.“, обясни Емил Радев.

Евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ заяви категорично, че ЕС няма задължението да предоставя подкрепа и закрила за всички, които искат да дойдат в Европа в търсене на по-добър живот, особено когато тези хора нарушават законите чрез нелегалното си преминаване на границите. Затова той призова ЕС да подпише повече споразумения за реадмисия, които да са ефективни и да гарантират експедитивното връщане на икономическите и нелегални имигранти.

Според него това е изключително важно, за да може новосъздадената Европейска гранична и брегова охрана да изпълнява изцяло дадения й мандат за връщане на мигранти. В заключение Емил Радев подчерта необходимостта от европейско сътрудничество и сътрудничество с държавите на произход и транзит, защото единствено по този начин ще бъде овладяна миграционната криза и ще бъдат предотвратени нови миграционни вълни.

< Назад