14.03.2018

Димитър Главчев: Начинът по който създадохме комисията за ЧЕЗ показва, че нямаме притеснения от разкриването на всички обстоятелства

Медия: радио „К2“

Темата за продажбата на ЧЕЗ много важна и точно парламентът е мястото, където трябва да бъдат установени всички факти. Добре е, че решението за създаването на парламентарна анкетна комисия за ЧЕЗ бе взето единодушно от всички парламентарни групи. Това показва, че всички парламентарно представени сили са на едно мнение, което заслужава поздравления. Това коментира народният представител от ГЕРБ Димитър Главчев в рамките на разговора си с Клара Маринова в ефира на радио „К2“.

„Как се развиват процесите, какво се случва и накъде отива сделката? Вие, народните представители от ГЕРБ, наясно ли сте какво се случва с тази сделка и въобще какво ще се случи оттук нататък?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че едва ли в България има човек, който знае какво се случва със сделка, която се извършва на територията на Чехия. Именно затова е била създадена и парламентарната комисия. Той увери, че всичко, което може да бъде установено на територията на България, ще бъде установено, включително и приватизацията. „Начинът, по който днес образувахме анкетната комисия, както и реакцията на премиера и правителството показват, че няма никакви притеснения от разкриването на обстоятелствата около тази сделка, поне на българска територия!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

„Вие нямате представа, правителството няма представа, ами кой има представа тогава, това е огромна сделка?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й се съгласи, че сделката е огромна, но още веднъж подчерта, че заради нейната специфика и мястото където се провежда, правителството трудно би могло да е наясно. „Не е така! Чешката държава има представа, а ние нямаме представа!”, отбеляза водещата. Народният представител отговори, че сделката се случва на територията на Чехия, а освен това чешката държава е акционер в ЧЕЗ.

Димитър Главчев обясни, че Истанбулската конвенция е изтеглена от Народното събрание, защото от ГЕРБ се съобразяват с притесненията на българските граждани. „А при този външен натиск, който упражняват над вас?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че наистина има такъв външен натиск, но по-интересен е фактът, че до декември месец не е имало никакви разногласия сред политическите сили, а след това БСП изведнъж рязко са променили мнението си. „Ако няма консенсус по конвенцията няма да бъде приета, бъдете сигурни! Какъвто и натиск да има, все пак въпросите на българските граждани се решават в България!”, категоричен бе Димитър Главчев.

 

„Обществото в България се раздира от противоречия в ежедневието си и недоволство от властта. Проявите станаха много, няма да ги изброявам, вие си ги знаете. Не минава и седмица без внушителни протести. Давате ли си сметка вие, политиците, какво се случва в държавата? Не се ли безпокоите от състоянието на обществото? Не ви ли е страх от народното недоволство?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Главчев отговори, че за страх трудно може да се говори. Според него в демокрацията протестите са нормално нещо, просто така функционира демокрацията. „Ако питате дали сме се откъснали от проблемите на българските граждани – не мисля, че е така! Гарантирам за народните представители от ПГ на ГЕРБ, че се срещат със своите избиратели!”, категоричен бе народният представител. „Какви са болните теми, с които ви занимават вашите избиратели?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че хората се притесняват най-вече за доходите и проблемите в здравеопазването. Той беше категоричен, че всички народни представители работят в посока подобряването на живота на българските граждани. Тук разбира се основната роля е на управляващите, а опозицията трябва да показва къде са грешките, въпреки че напоследък БСП се опитва да преекспонира доста от нещата.

„Как ще се успокоят хората, какво трябва да направите вие, политиците?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Главчев заяви, че ако политиците общуват повече със своите избиратели ще видят, че хората не искат да има предсрочни избори. Гражданите искат да работят спокойно и да повишават жизнения си стандарт и качеството си на живот. В същото време в пленарна зала опозицията задава тон на прекалена агресия и това се пренася в обществото, особено сред най-твърдите ядра на партиите. „Хората искат стабилност, да могат да работят спокойно, да им се подобри образование, здравеопазване!”, категоричен бе Димитър Главчев.

„Наистина социологическите изследвания показват, че хората не искат нови избори, но голяма част от тях искат промени в правителството, искат отдушник. Това ще се случи ли?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Главчев отговори това е работа на министър-председателя и на управляващата коалиция. Той подчерта, че когато премиер е Бойко Борисов, той се вслушва в това, което искат хората и води активен диалог с тях.

„Странно поведение имаше вашата парламентарна група с оставките на Делян Добрев и Теменужка Петкова, не бламирате ли собствения си лидер по този начин?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че оставката е дълбоко личен акт и този, който я подава, взема решението. Оттам нататък следва гласуване и нейното приемане или отхвърляне. Водещата подчерта, че в случаите с Добрев и Петкова обаче самият премиер ги е посъветвал да си подадат оставки. Народният представител отговори, че наистина премиерът е заявил от Брюксел, че е посъветвал енергийният министър да си подаде оставката при започването на определен процес, който може да бъде спрян по този начин. Само че се е получил обратен ефект, като са започнали да излизат факти по сделката и е станало напълно ясно, че Теменужка Петкова няма никакво отношение. „Още веднъж обаче Ви казвам, че това се решава и от коалиционен съвет, след като са били разгледани по-внимателно фактите, явно това е решението“, уточни Главчев.

 

< Назад