11.12.2018

Диана Саватева: За миграцията трябва да се говори с проверена и точна информация

Миграционният натиск по границата ни с Турция е намалял в пъти след пика през 2015 г., това е трайна тенденция, която се запази и през 2018 г., причините са комплексни – от действието на интегрираната система за охрана по южната ни граница до постигнатите споразумения в международен план. Това подчерта по време на срещата си със студенти и преподаватели от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ народният представител Диана Саватева.

Като член на  на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Саватева бе поканена да изнесе лекция на тема „Миграционната политика на България“ пред изучаващите специалност „Социална педагогика“ -втори и четвърти курс. Инициативата се осъществи по проект на НПО „Хоризонти“ в Бургас, чийто екип също бе сред присъстващите на дискусията. Втори лектор по темата бе и доц. д-р Елена Дичева от катедра „ПМО“ в бургаския университет.

Охраната на границата е динамичен процес, важно е да се реагира бързо при проблем, коментира депутатът относно повредите по преградното съоръжение при поройни дъждове и силни бури. Тя изнесе сравнителни данни пред студентите за общия брой на задържаните и регистрирани граждани на трети страни от 2010 г. до края на м. юни т.г., както и за самостоятелно завърнали се лица във вътрешността на съседни държави, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Част от тях са получени като отговор на въпроси, поставени в рамките на парламентарния контрол.

Депутатът подчерта, че ефективното функциониране на интегрираната система за наблюдение и охрана на българската граница е един от приоритетите на народните представители от Бургас като гранична област. Постоянният контакт с Областна управа, която поддържа съоръжението, запознаване със състоянието му на място и въпроси в рамките на парламентарния контрол са предприетите от депутатите действия. Състоянието и поддръжката на интегрираната система за наблюдение и охрана по границата с Турция бе един от акцентите в лекцията.

В рамките на дискусията Саватева запозна студентите с позицията на страната ни относно Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция, както и ангажиментите на България като страна членка на ЕС към бежанците от страни с вътрешни конфликти. Тя цитира откъс от

решението на Министерски съвет, прието преди дни, според което „на този етап българското правителство смята, че решението за неприсъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция защитава в най-пълна степен интересите на страната и нейните граждани“.

Депутатът подчерта пред студентите, че е необходимо да се прави разлика между нелегалните мигранти, които напускат родината си и лицата, търсещи международна закрила. „Когато дискутираме миграцията, трябва винаги да си служим с проверена информация и да не се поддаваме на интерпретации. За съжаление, в медийното пространство могат да бъдат открити примери за фалшиви новини по темата“, коментира Саватева.

Младите хора и техните преподаватели получиха информация са проведеното през лятото разискване по тема „Миграция“ в Народното събрание и гласуваното тогава от парламента решение, с което се задължава Министерски съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. Народният представител изрази готовност да продължи дискусията със студентите по тази и други теми в други срещи, както и чрез контакти в социалните мрежи.

 

 

< Назад