12.05.2016

Десислава Костадинова и д-р Дончо Баксанов отбелзаха 140 години от Априлското въстание в Брацигово

Народните представители от ГЕРБ-Пазарджик Десислава Костадинова и д-р Дончо Баксанов бяха гости на празника на Брацигово. Бунтовният град отбеляза 140 години от Априлското въстание. Домакини и гости се поклониха пред героите на национално-освободителните борби в парк „Априлци“.

Историческите факти сочат, че Брацигово пада на 7 май след пристигането на редовна войска командвана от Хасан паша след близо триседмична тежка обсада. Защитата на Брацигово е най-добре организирана от всички въстанически пунктове, брациговци разполагали с повече от 18 черешови топчета и на няколко пъти предприемали смели атаки срещу заобикалящите ги османски сили. Въпреки това в Априлската епопея от 1876 г. в последвалите дни на погром, от Брациговския въстанически пункт са убити 143-ма и заточени 252 -ма въстаници.

Част от тези събития бяха пресъздадени във възстановката „Отбраната на Брацигово" на мемориала „Априлци“. В нея участваха доброволци, които читалище „Васил Петлешков“ включи в инициативата.

„Днес наблюдаваме възстановка на събитията, станали преди 140 години, въпреки това съпреживяваме всеки миг, като че сега и тук се случва въстанието. Няма как във въобръжението ни да не заиграят картините на борба, жажда за свобода, себеотдаване на каузата“, коментира Десислава Костадинова.

Днес за загиналите в онези бунтовни времена бе отслужена Заупокойна света литургия.

 

< Назад