14.09.2017

Десислава Атанасова: Приехме повторно ЗООС, защото той не противоречи на политиката за опазване на околната среда

Пред „Радио К2“ Десислава Атанасова коментира, че законът е бил приет повторно, защото управляващите не смятат, че той противоречи на политиката за опазване на околната среда. Законът е в защита на обществения интерес, защото не се променя принципа, въвежда се само изключение за определени случаи от компетентността на министъра на околната среда и водите и се отнасят изключенията до различни обекти. Тези обекти представляват част от националната инфраструктура и то чувствителната инфраструктура.

Десислава Атанасова обясни, че предложенията на ГЕРБ са били с цел ускоряване на процедурите по реда на екологичното законодателство на обекти с национална значение. Предвид големия обществен интерес от реализацията на тези обекти е било важно повторното приемане на закона. „Смятаме, че достъпът на заинтересованите лица, обществеността и трети лица е осигурен с участието им в процедури, регламентирани в приложимите нормативни актове. Освен това, като обекти с национално значение, определени с актове на МС, са предмет на съгласуване в рамките на съгласувателната процедура по реда на устройствения правилник на МС и неговата администрация. Стратегиите са приети съответно с решения на Народното събрание и с решения на МС, преминали са процедури по екологична оценка, подлежаща на обжалване на две инстанции и смятаме, че по този начин даваме възможност дори и на трети лица и заинтересовани страни да могат да проследят целия процес, тоест този процес е напълно прозрачен и напълно достъпен за всички, които са заинтересовани!”, обясни още народният представител от ГЕРБ. Тя добави уточнението, че европейското законодателство не се нарушава. Освен това става въпрос за обекти, които са обвързани с европейско финансиране и срокове за изпълнение.

Относно гласуваните промени в КСО, Десислава Атанасова обясни, че в момента се обсъждат предложените промени. Законодателните предложения включват въвеждането на по-високи изисквания за корпоративното управление на пенсионните фондове и пенсионно-осигурителните дружества към квалификация и последващо обучение на осигурителните посредници, регламентация на свързаните с пенсионно-осигурителните дружества лица с цел предотвратяване на конфликт на интереси и ограничаване на възможностите за сделки с такива лица, детайлизиране на функциите на банките попечители на пенсионни дружества, дефиниране на тяхната отговорност, разширяване на инвестиционните ограничения относно видовете инструменти, които могат да се инвестират в пенсионни фондове с цел осигуряването на възможност за постигане на по-висока доходност. „Предполагам, че ще бъде приет този законопроект, тъй като със сериозно мнозинство в комисиите по бюджет и финанси и в социална комисия е подкрепен, но дебатът тепърва предстои!”, заяви депутатът от ГЕРБ

Десислава Атанасова засегна темата и с второ гласуване на ЗИД на Закона за движение по пътищата. Тя отбеляза, че са били гласувани няколко важни промени. На първо място по отношение на улесняване на трафика на градския транспорт. Дава се възможност на колите на градския транспорт да се движат по трамвайните линии. Това се прави с няколко цели. Първо защото наистина се улеснява трафика. Освен това по този начин ще се намалят вредните емисии, защото когато има задръстване и градският транспорт участва в тези задръствания.

Народният представител разказа още, че се предвижда вече след завършен 10-ти клас кандидатите да могат да се явяват на изпит за шофьор. Това не означава, че след 10-ти клас всички ученици ще получат свидетелство за управление, просто ще могат да посетят шофьорски курсове и да се явят на такъв изпит. Третата промяна засяга МПС-тата, които не са заплатили таксата за престой или паркиране. „Паяците” ще имат възможност да репатрират автомобили със скоби, които до 19 часа не са си платили глобата към общината.

 

„Надявам се през следващата седмица точката за избор на членове на ВСС да влезе в програмата за работа на парламента. Изслушването на кандидатите в правна комисия вече е приключило и отношението на народните представители е било доста коректно. Смятам, че е добър пример, че в този избор не се намеси „жълтото”, не се намеси „калното”! Уверена съм, че са номинирани наистина качествени юристи и ВСС ще работи добре.”, заяви народният представител от ГЕРБ във връзка с избора на членове на ВСС от квотата на парламента.

За антикорупционното законодателство, Десислава Атанасова сподели, че тази тема вероятно ще се обсъжда през целия месец октомври, а може би и през ноември. Целта на ГЕРБ е до края на календарната година такъв закон да бъде приет. Различията по отношение на предложението на БСП са няколко, те засягат не само въпроса за избора на председател. Според ГЕРБ в предложението на БСП се съдържа изземването на функции, които Конституцията е дала като правомощия на прокуратурата. ГЕРБ смятат, че единствено прокуратурата е господар на досъдебното производство. Народният представител от ГЕРБ изрази своята надежда по време на обсъжданията да бъдат намерени допирни точки, защото борбата с корупцията безспорно е тежък проблем. Трябва да се отговори на обществените очаквания.

На въпрос на водещата може ли да се постигне консенсус в рамките на 43-то Народно събрание, депутатът отговори, че всяка партия е заявила своя ясна управленска програма, с която е кандидатствала за доверието на българските граждани. Тези, които са го получили, имат право и с мнозинството, и с правителството да прокарват своята политика. В този смисъл е разбираемо и поведението на опозицията, която има алтернативна програма, която има различна лява политика, която е предлагала на своите избиратели. Трудно е да се намери баланс. „Рядко, но все пак се случва, че сме обединени по общи теми за България. Наистина председателството на ЕС е такава тема. Надявам се, че всички заедно ще отстояваме националните си приоритети, ще задаваме тона в европейската политика през първите 6 месеца на 2018 и наистина ще бъдем национално отговорни!”, завърши Десислава Атанасова.

 

< Назад