19.10.2023

Даниел Панов: Великотърновци могат да дадат своето мнение за новата транспортна схема на общината

През последните два месеца във Велико Търново се провежда социологическо проучване сред жителите. То е свързано с подготовката на новата транспорта схема. Анкетата включва както общинския център, така и околните населените места и събира мненията на гражданите, бизнеса, образователните институции и др. Въпросите целят да бъдат разработени модели за нагласите на великотърновци за ползване на обществения транспорт, най-често използваните маршрути, желаните дестинации, пиковите часове и т.н. Тези данни ще бъдат взети предвид, за да бъдат подготвени най-подходящите трасета на градския транспорт и да бъде ефективно разпределено във времето разписанието.

Подробностите разказа настоящият кмет на Старата столица Даниел Панов пред ръководството и колектива на „Тремол“ – компания лидер в сферата на електрониката.

Хората имат възможност да изразят своите предпочитания и очаквания от новата транспортна схема на общината, както и да посочат какви транспортни услуги предпочитат и какво не одобряват в действащите маршрути и разписания.

Данните от проучването и препоръките на експертите ще бъдат използвани за разработване на оптимален модел за обществените превози на територията на община Велико Търново, за актуализация на маршрутите на линиите и интервалите на движение, за създаване на нови бързи връзки между кварталите, съобразно актуалните потребности и пътникопотока. Новата транспортна схема може да влезе в сила след изтичане на сега действащия дългогодишен концесионен договор.

През 2006 г. с 25-годишен договор на концесия са били отдадени и 115-те автобусни спирки в града. Според сключения договор концесионерът трябваше да поднови автобусните спирки и едва след 2021 г. да започне да плаща концесионна такса на общината.

Завършването на големите инфраструктурни проекти във Велико Търново ще даде възможност първият етап от цялостната реорганизация на обществения транспорт да влезе за разглеждане от новия Общински съвет, каза още Панов, който е кандидат за четвърти управленски мандат.

Първият градски автобус във Велико Търново е пуснат в експлоатация през 1939 г. Автобусът е бивш камион „Ханза Лойд“, който е преправен на автобус в търновска работилница. Автобусът е тръгвал от Железопътна гара Трапезица и е минавал през следните места: Асенова махала, Площад Царевец, Старите хали, Девическата гимназия, чешмата при Качица. Имало е случай през почивни дни автобусът да свързва и съседните села с града.

 

< Назад