21.07.2019

Цвета Караянчева, Даниела Дариткова и Асим Адемов поведоха голямото хоро на Роженския събор

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заедно с евродепутата Асим Адемов поведоха голямото хоро на Роженския събор.

Заедно с тях на най-мащабното събитие в страната бяха кметът на Смолян Николай Мелемов и депутатът от ГЕРБ д-р Красимир Събев.

Националният тридневен фолклорен събор „Рожен“ е фестивал на българското народно творчество и животновъдство, който се провежда в община Смолян. Събитието се посещава от над 250 000 човека от страната и чужбина.

Роженските поляни са украсени с внушителен трибагреник с площ почти 7000 кв .м. Над 3500 изпълнители от всички краища на страната се изявят във фолклорния конкурс на четири сцени.

Официалните гости на мероприятието посетиха шатрите, където над 90 майстори представят своите занаяти в централната зона.

Цвета Караянчева заяви, че за първи път идва на Роженския събор: „Аз съм от Родопите - вълшебна планина, и ми се ще да цитирам дядо Вазов, който казва, че който не е видял Родопите, не е видял България“.

На журналистически въпрос дали такива събития ще обърнат младите хора към бита и традициите и ще ги върнат в страната, предвид думите на президента Радев на откриването на събора за обезлюдяването на Родопите, Караянчева заяви, че тези събития вършат прекрасна работа, но и правителството работи от 10 години за инфраструктура и индустриализация на района.

„Защото ако няма инфраструктура, няма и работа. Вие знаете, че инфраструктурата е тази, която довежда инвестициите и дава добри заплати. Защото хората, които работят тук, освен със селско стопанство, искат да се занимават и с нещо друго. Но разбира се, днес сме тук на този уникален събор, който пази традициите и ни прави по-силни, защото тук се отваря сърцето и душата“, посочи председателят на парламента.

В отговор на въпрос защо 240 депутати не могат да се обединят по важни теми, както хората на Роженския събор Караянчева заяви, че трябва да се вземе пример от Рожен за повече разум, мъдрост и обединение в името на България.

"Ние не спираме да се надяваме, че ще намерим съгласие по темите, които са от национално значение в Народното събрание. Искрено вярваме и продължаваме да работим в тази посока. Винаги сме били за диалог и обединение на усилията и ще предадем посланието на Рожен за „Съединението прави силата“ на всички парламентарно представени партии“, каза д-р  Дариткова. Тя отбеляза, че организаторите на събора трябва да бъдат поздравени за постигнатия добър резултат. „Важно е да бъдат подкрепени тези усилия, защото това е гаранция за запазване на традицията и за това, че българщината ще пребъде. Това, освен усилия на местната власт, е ангажимент на всеки един от нас, защото заедно трябва да даде своя принос да запазим българското, да пропагандираме и да го предадем на децата си“, подчерта ръководителят на Парламентарната група на ГЕРБ.

Евродепутатът Асим Адемов каза, че също е за първи път на Роженския събор. „Впечатлен съм от атмосферата като виждам хората как умеят да се веселят и колко са щастливи. Сигурен съм, че това е замисълът на събора -  да съхраним и продължим нашите традиции. И смятам, че това се постига“, посочи Адемов. Според него трябва да се отчете заслугата на кмета на община Смолян Николай Мелемов да организира такова мащабно събитие и му пожела да продължава в същия дух.

„Виждам сериозно възраждане на местните традиции в родното производство, което е похвално и аз, като член на комисия по земеделие в Европейския парламент ще работя за подкрепа на месните производители“, подчерта евродепутатът.

< Назад