27.09.2014

Бойко Борисов: След 5 октомври е много възможно да не се направи правителство и това да ни повлече в неизлечима криза години наред

Медия: „Седмицата“ на Дарик радио

Водещ: Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. ГЕРБ е номер 9 в бюлетината. Здравейте, господин Борисов.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Номинацията на вашата партия за министър-председател на България е ясна, това сте самият вие, а вие искате ли да станете министър-председател на България отново?
Бойко Борисов: Да станеш министър-председател не зависи дали искаш, или не искаш, а дали политическата ти партия е първа на изборите. Нормално е, /…/ спечели изборите и да носи политическа отговорност, /…/ министър-председател. В България бяха направени няколко пъти експерименти това да не се случи и е видно какво се получи след това – криза във всички системи на държавата.
Водещ: Следващият въпрос е за това с кого сте готови да подкрепяте заедно правителство, респективно – с кого няма да го направите? Вие дадохте едно интервю за „Ройтерс“, аз чета пълния текст, в него по-общо се изразявате, че е въпрос на разговори дали бихте участвали в широка коалиция, че със сигурност ще търсите начин за стабилно управление, а в петък пресцентърът на вашата партия опроверга да сте изразил готовност за широка коалиция. Каква е истината?
Бойко Борисов: За радост и аз си направих запис в нашия пресцентър на цялото интервю и съм си го пуснал. За съжаление това, което е подчертано като мое изказване не отговаря на смисъла на това, което съм говорил. Затова съм си го пуснал цялото интервю на звуков файл може всеки да го чуе. За разлика от други избори, аз съм изключително разтревожен за след 5-ти дали България може да има правителство. Повтарям, дори и висок изборен резултат на ГЕРБ не означава /…/. На нас ни трябва този резултат, за да може и другите политически партии да видят в какво състояние са, и ако ни е мила държавата след това да сядаме и да търсим начин за минаване през тази изключително тежка криза, без да фалираме и без да си разбием държавата. Това съм казал и това продължавам да твърдя.
Водещ: Сега ще повторите ли думите си, че не може с ББЦ, не може с ДПС, които иначе се държат най-разумно в момента и…
Бойко Борисов: Това е точно така…
Водещ: ДПС и ББЦ – не.
Бойко Борисов: … и аз затова многократно казах, че просто ДПС не трябва да се сатанизира. /…/ като всяка партия има и много лоши неща, които са направили, има и добри. Но няма организация на ГЕРБ в страната, която би подкрепила съвместно управление в ДПС…
Водещ: Но не изключвате БСП, в този отговор не изключвате БСП.
Бойко Борисов: Аз не изключвам БСП, защото казах, ако БСП ни победи, защото на 5-ти е възможно да бъдем победени от БСП, аз ще подкрепя във взимането на решения и в името на стабилността. ББЦ – няма как с тях, по простата причина, че коалицията, която направиха няма как да има нито „Чисти ръце“, нито, каквото и да било. Реформаторите в последния месец-два се държат така, че явно не искат дясноцентристка коалиция, поставяйки какви ли не условия, говорейки ежедневно само и единствено срещу ГЕРБ и затова аз съм тревожен. След 5-ти има много реален /…/, много е възможно да не се направи правителство и това да ни повлече в много тежка и след това неизлечима криза години наред.
Водещ: Всъщност, вие отговаряте на следващ въпрос колко време според вас ще работи следващият парламент, вие виждате по-голям шанс да не работи въобще.
Бойко Борисов: Ако политическите партии продължим да се държим по този антагонистичен начин, всяка, отричайки всеки, аз не виждам как бихме могли да седнем с Реформаторския блок да говорим. Те няма нещо, което са казали положително за ГЕРБ, така че какво да говорим с тях.
Водещ: Трябва ли промяна в структурата на правителството?
Бойко Борисов: Разбира се, че могат да се направят промени в структурата и ние сме го заявили в програмата си, особено Министерство на икономиката, енергетиката и туризма ще го разделим на три, ако ние управляваме, за да може министърът на икономиката да си търси инвестиции, да си работи с финансовия министър пряко за подпомагане на бизнеса, енергетиката да се съсредоточи в излизането от кризата в сектора, а съответно туризмът като приоритет за България да може действително да седне с туристическия бранш, да си направят, ако трябва и закони, да си направят наредби, да се реши какво искат в дългосрочен план. Така го виждам.
Водещ: А поредните кризи с наводненията дали говорят за нужда от възстановяване на извънредните ситуации?
Бойко Борисов: /…/ общините и кметовете се справят прекрасно. Ако им се даде възможност и бързо държавата ги подпомага чрез комисиите, които оценяват щетите от бедствията, да им възстановяват пари, мисля че те се справят добре.
Водещ: Ще закриете Министерството на инвестиционното проектиране.
Бойко Борисов: То така и не се разбра какво прави за една година.
Водещ: А Министерство за електронното управление последно ще направите или не?
Бойко Борисов: Електронното управление е приоритет и то може спокойно в рамките на Министерството на транспорта да си се развие. Зам.-министър с пряко и единствено задължение да отговаря за това мисля, че ще се справи.
Водещ: В началото на кабинета си имахте колебания дали трябва да има министър, който да отговаря изрично за европарите, сега при евентуален следващ мандат, ще има ли такъв министър?
Бойко Борисов: Томислав Дончев се справи прекрасно, нямахме нито едно спряно евро. Общините работеха прекрасно с него…
Водещ: Има ли министерства, на които бихте сложил особен акцент, че точно ГЕРБ има най-добрия потенциал да ги оглави?
Бойко Борисов: Спокойно мога да ги изброя. Това е в екологията, тъй като видяхте сега /…/ са спрени програмите, инфраструктурата, защото видно тя вървеше добре и много видно е, че сега това е спряно, огромни задължения към строителните компании, с една година закъснение на „Струма“, „Марица“, „Хемус“ беше извадена от Оперативната програма, тунелът под „Шипка“ беше замразен, пътят за Белград, /…/ дойдоха до границата с магистрала още не е почван, Северната тангента една година боксува, нищо не се прави – с една дума мисля, че в това министерство имаме най-добър потенциал; финансите, разбира се, също. Аз винаги съм цитирал моите германския приятели, които ми казваха: само в България се карате за вътрешен министър, в Европа се караме за финансов и социален кой да е. Така че това са 5-6 министерства, в които ГЕРБ има най-добрия потенциал.
Водещ: Първият законопроект, който ГЕРБ ще внесе в новия парламент?
Бойко Борисов: Смяна на управителя на БНБ, надявам се с огромен консенсус от всички, така че да може да има човек с добра репутация, който веднага да започне да работи по оздравяването на финансовата, по-точно на банковата ни система. ДКЕВР трябва да бъде избиран с 2/3 мнозинство от парламента и така да бъде избран, че никой българин да не се съмнява в цифрите, които дава и за цена на ток, и за цена на вода, и за всичко, което има като ангажимент. С една дума трябват, затова казвам, 2/3 поне от парламента да изберат членовете му, за да имаме доверие всички българи в решенията на ДКЕВР. Незабавно трябва да се промени законът за предварителното отчуждаване, защото просто нито един проект няма да се случи по европейските, ако това недоразумение продължи да съществува. И сигурно има още няколко, които изискват незабавно да се променят, но тези са просто належащи, дето се вика, от първото заседание
Водещ: Ще подкрепите ли актуализация на бюджета за тази година?
Бойко Борисов: Факт е, че ние настоявахме за такава актуализация, надявам се, предложена от служебното правителство актуализация да покаже дали ние заедно с Чубанов и Орешарски тогава бяхме прави и искахме актуализация. Това, което чувам вчера от здравната каса, че искат пак над 100 милиона, от това, че за МВР… А между другото Законът за МВР трябва да бъде отменен. Още 200 милиона трябва да отидат към МВР в тази криза, когато приходните агенции не дават необходимия резултат.
Водещ: Имате предвид последните поправки в Закона за МВР.
Бойко Борисов: Последните поправки. Те бяха направени популистки, без тогавашния министър Чобанов да каже откъде ще се вземат парите – от пенсии ли, от заплати ли, откъде.
Водещ: За какво трябва да отдели пари най-много България в бюджета за 2015-а?
Бойко Борисов: Тя така или иначе отделя доста пари, но отиват в някои нереформирани системи, а без да имаме подкрепата на самите браншове много трудно може да стане тази промяна. Скоро слушах един анализатор говореше, че в здравеопазването реформа може да се проведе само, когато и докторите я поискат.
Водещ: А кой разход да отпадне за догодина?
Бойко Борисов: То, вижте, дали в образованието, дали в образованието, дали в инфраструктурата, дали в отбраната, дали в сигурността – всички сектори имат нужда от пари. Затова трябва максимум да се намали сивият сектор, да се съберат парите от приходните агенции, да се отреже малко пак от администрацията, колкото и да е болезнено, и просто да се хванем да работим повече. Но всичко това минава през стабилно правителство. Няма ли стабилно правителство, няма инвестиции, падат кредитните рейтинги на държавата и оттам нататък нищо добро не ни чака.
Водещ: Ще предложите ли данъчни промени в рамките на следващия парламент?
Бойко Борисов: Аз мисля, че ние трябва да застанем зад тази /…/ на Европейския съюз. Това е огромна помощ за /…/, а и за хората в България.
Водещ: Няма да предлагате промени, така ви разбирам?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Какво е решението за Корпоративно-търговска банка (КТБ)?
Бойко Борисов: За съжаление, решението за КТБ е никой не може да го даде в момента, защото на нас ни трябва официален доклад на квесторите за реалното състояние на банката. Сиреч, тази дупка досега се говори колко е голяма – може ли да се заздравява или не може? Отговорът ще дойде оттам. За съжаление, БНБ продължава нищо да не прави в тази посока, като се хвърля вината на политиците. Аз напомням, че законът 1997 г мисля, че е направен, за банковата ни система, е изключително добър. И тогава е правен така, че никой политик да не може да се меси на БНБ. Какво очаквате тогава от политиците? Нима Банковият надзор години наред си е вършил работата или какво /…/ да направим ние?
Водещ: ГЕРБ ще подкрепи ли държавни пари да спасят банката?
Бойко Борисов: Просто трябва да видим фактическото състояние на банката. За съжаление, месеци наред се протака решението, за да дойде ново правителство и да обере пасивите.
Водещ: България в Европейския и/или Евразийския съюз?
Бойко Борисов: Пъпната връз на България и единственият финансов ресурс, който получава България, а и не само финансов, и ако щете и мониторингов, и във всяко едно отношение подкрепа, е от Европейския съюз. Това е просто незаобиколим фактор. Ние сме евроатлантическа страна и това трябва въобще да не подлежи на коментар от мен. Разбира се, с Русия ние имаме не само исторически добри отношения, но и много от енергийните проекти там, износът на продукция отива за там. Санкциите са много тежки. Туризмът ни пострада от войната в Украйна. Знаете, колко руски граждани имат имоти в България и според мен, е изключително проблематично това, което се случва в момента. За радост, днес четох Херман Ван Ромпой в ООН какво е казал, че санкциите могат да се преразгледат, доверието в Русия може да се върне. Това е един много добър знак, ако Минският договор се спазва. Ние веднъж пострадахме от Югоембаргото, сега от ембаргото към Русия, и /…/ в такова геостратегически разположение България, че двете ни граници се води война ваче 15 години. /…/
Водещ: Трябва ли Българи яда се включи в коалицията срещу джихадистите?
Бойко Борисов: Според мен, не. Ние имаме да решаваме много, много въпроси в България в сферата на социалната политика, доходите, енергийната ефективност, да дадем въздух на въздух на хората с малки доходи. И затова казвам за ДКЕВР, че е толкова важно да се изправи веднага нов състав на ДКЕВР с /…/ гласуване в парламента, защото знаете, в нашата програма влиза, че на социално слабите, държавата трябва да с ваучери да им покрие повишението на цената на тока. Това е много важно да се знае.
Водещ: Трябва ли България да откаже да приема имигранти?
Бойко Борисов: България не може да приема имигранти. Но в същото време, дори сега ние не знаем колко е реалният им брой, колко остават в България, колко отпътуват. /…/ не се справяме много добре в тази сфера.
Водещ: А какво конкретно веднага ще направите, за да се върнат повече български емигранти от чужбина?
Бойко Борисов: Не случайно за ГЕРБ най-много гласуват в чужбина. Защото хората очакват едно стабилно правителство, стабилно управление, и в България да се върне пак във времето, когато България беше давана за пример в Европа, когато кредитните рейтинги се вдигаха на държавата – сега падат. Да си върнем и финансово и политическата стабилност у нас.
Водещ: Коя е първата мярка за спиране на демографския срив?
Бойко Борисов: Успокои ли се държавата, то във всички случаи влияе върху психиката на хората. /…/ ли най-важното за хората да създават деца.
Водещ: Вие отговорихте отчасти на въпроса какво да се промени в начина на определяне на цените на ток, парно и вода. Казвате: ДКЕВР вече да се избира от парламента с 2/3, а в същината нещо да се промени?
Бойко Борисов: В същината – трябва да седнем и да предоговорим договорите за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3. Видно е, че цените са им високи, огромни пари се плащат там. Разбира се, ние не сме ги подписали тези договори. За съжаление, сигурно ще дойде някакво плащане след съдебния процес, който тече в Женева.
Водещ: Имате предвид за АЕЦ „Белене“.
Бойко Борисов: Виждате, че руснаците искат вече за рехабилитацията на 5-ти и 6-ти реактор над 600 млн. евро. Безумният договор, който подписа с „Уестингхаус“ за 7-ми реактор без нищо да ни кажат как го виждат да бъде постигнат този договор. С една дума, трябва да се спре с тези мегаломански проекти, в които държавата харчи огромни пари, а в същото време блоковете ни да са енергийно неефективни. Много трябва да се направи, то не е едно и две.
Водещ: А кой е най-важният, ако подредите енергийните проекти на България? Кой е най-важният?
Бойко Борисов: Виждате, че дори и „Южен поток“ го спряха от Европейската комисия. Това, което /…/, че дори не са се постарали да си направят договор с превод, и да знаем реално защо е изгоден за България. Какви ще са /.../, колко газ ще протича. И затова трябва веднага да се направи едни разговор новият премиер с Брюксел, да се чуе тяхното мнение, да се им се постави въпроса колко пари България ще губи и губи от спрените руски проекти, и в същото време да се отиде в Москва и да се предговори там договорът с „Южен поток“ в частта „Приходи“, защото в момента това не е ясно за никой.
Водещ: Да разбирам, че за вас, актуалният енергиен проект, който е най-важен за България е „Южен поток“?
Бойко Борисов: Той е най-напред. И ако не се постигне съгласие за него, той може да заобиколи България. За съжаление, когато говоря за „Южен поток“, не мога да не кажа, защото положих големи усилия за „Набуко“, че Европейският съюз не се справи добре и „Набуко“ не мина през България.
Водещ: Най-важната промяна, която е нужна в здравеопазването?
Бойко Борисов: Спешната помощ и според мен, скъпите лекарства и т.нар. „геретици“ трябва да станат много по-големият процент, отколкото т.нар. „оригинални“ лекарства.
Водещ: А най-важната промяна, която предлагате в образованието?
Бойко Борисов: Законът за средното образование – той е готов. И оттам нататък трябва да се направи така, че подготовката на кадри да е такава, че след това да имат добра квалификация да започнат работа. В момента проблемът с квалификацията и конкурентоспособната работна ръка е изключителен проблем. Завчера или преди няколко дни бяха /…/ при мен – те няколко хиляди шофьори търсят и няма на пазара такива. И то за заплати от по 2-3 000 лева.
Водещ: И накрая, кажете вашия основен личен мотив да се занимавате с политика в България? Да искате оглавяваната от вас партия да бъде и в следващия парламент?
Бойко Борисов: Просто, като ходя по площадите и гледам пълните площади, зали и заряд на хората, и очакванията, които имат от нас, не ми дава сърце да ги предадем и да не се борим за очакванията, които имат. Доверието, което има в нас, е единственото, което ме задължава да го правя.
Водещ: Благодаря ви, г-н Борисов.

 

< Назад