05.07.2022

Бойко Борисов: Най-мащабното купуване на гласове в историята се случва в българския парламент

Най-мащабното купуване на гласове в историята се случва в българския парламент. Освен пари за отцепници, се предлагат колосални суми депутати да не влизат в пленарна зала при гласуването на новия кабинет. За това предупреди на брифинг председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.
“Така са се вкопчили в тази власт, че не забелязват какво се случа около тях. Купуват по 10 000 гласа на ден - по апартаменти, по лаборатории... И това става пред очите на умните и красивите“, посочи Борисов и допълни-"Виждате в различни части на България реалните резултати какви са. В същото време пред очите на цялата на демократична общественост полицията масово пресира, обикаля и влиза в къщите изрично да каже, че не трябва да се гласува за ГЕРБ".
Борисов сигнализира, че ни очаква предизвестена  катастрофа с  Плана за възстановяване и устойчивост.
„Вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства за България с 578 млн. евро в следствие на промяната.  Много са загубите - тази е категорична. Сега губите милиарди и това ви се струва нормално. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност. Продължаваме да губим и готовите пари, които имахме, благодарение на европейската солидарност. Българинът дори няма да усети нещо от Плана за възстановяване. Катастрофа!", категоричен беше той.
По време на брифинга лидерът на ГЕРБ коментира също, че партията е подкрепила кабинета в оставка по външнополитически теми. Една от тях – темата за Република Северна Македония и експулсирането на руските дипломати.
„Аз истински се надявам, че днес, въпреки езика на омразата, въпреки отвратителното поведение, които имат част от хората в Северна Македония, ще се вземе решение и на нашите съседи ще им бъде даден този път. Но този път го проправи опозицията в България - и с Договора за добросъседство, и с решението в парламента. И всички наши евроатлантически партньори знаят това. Относно начина, по който се отнесоха с руските дипломати - пак ги подкрепихме в пълния обем“, коментира той.
Бойко Борисов беше категоричен, че инфлацията в България е резулат от некадърност и корупция.
„Управляващите не успяха да овладеят цените на енергийните ресурси. По предложение на ГЕРБ беше ограничена цената на тока за бизнеса до 250 лева. Това наше предложение, подкрепено от над 200 депутати, реално ще намали инфлацията“, посочи той и допълни, че един процент дели пенсиите от това да бъдат "изядени от инфлацията".
„Нинова отиде да се снима с цените на хляба. Реколтата ни е прекрасна, от само себе си би трябвало цената да падне заради новата реколта. Но отново няма да падне с 20%. Просто ще намалим събираемостта в бюджета с 20%“, каза още Бойко Борисов. Той отбеляза, че  Народното събрание е приело бюджет на опозицията, благодарение на която е прекроен в полза на хората, на бизнеса, на общините, на полицаи, пожарникари, учители, лекари.
„Съдебната реформа на досегашната управляваща коалиция се сведе до това да сложат Рашков за шеф на КПКОНПИ. Трябваше да излязат хора от управлението, за да разберем начина, по който са се водели и се водят тези процеси“, каза още той.
Заместник-председателят на ГЕРБ и депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев каза, че инфлацията не засягала само цените в магазините, а се отразявала и на парламентарните мнозинства. Той коментира, че редуцирането на 578 милиона евро по Плана за възстановяване и устойчивост не е най-големият проблем. Дончев обясни, че при актуализацията на бюджета е предвидено част от разхода за изплащане на пенсии да бъде осигурен от постъпления от Европейската комисия, свързани с Плана. „Това може да е евентуално междинно плащане“, посочи той. Дали ЕК би позволила целеви средства от Плана да бъдат използвани за изплащане на пенсии, запита Дончев.

< Назад