16.03.2017

Александър Ненков: ГЕРБ работи за премахване на диспропорциите в развитието на българските региони

Медия: „Радио К2”

Александър Ненков, кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ, 23 МИР София, в предизборен дебат в ефира на „Радио К2” на 15 март 2017 г. на тема регионална политика, заяви позиции по следните теми:

Визията на ГЕРБ за регионалната политика.

Александър Ненков обясни, че в България наистина има голяма диспропорция в развитието на различните региони. Ако например в Пловдив има недостиг на квалифицирани кадри, то Видин изобщо не се откриват работни места. Визията на ГЕРБ винаги е била една и съща, а тя е, че без базова инфраструктура не може да се очаква да има каквато и да инвестиция. От ГЕРБ винаги са се опитвали чрез еврофондовете и чрез максимално доброто разпределение на националния бюджет да подобряват тази базова инфраструктура. Тук не става дума само за магистрали, а и за социална и образователна инфраструктура, изобщо подобряване на градската среда. Без тези неща хората няма как да се чувстват удовлетворени от населеното си място, а бизнесът няма да създава нови работни места.

Александър Ненков обясни, че програмата за енергийна ефективност също е насочена към стимулиране на регионите. Такива програми стимулират създаването на работни места и изобщо подобряването на стандарта на живот на хората. Затова тя трябва да продължи, независимо от това кой е на власт.

Въпроси и реплики към събеседниците.

Александър Ненков беше попитан от Иван Аспарухов от АБВ защо не се е получило финансиране за програмата за развитие на регионите. Той отговори, че финансирането обаче зависи и от възможностите на държавата и това какви пари могат да се отделят в конкретната бюджетна година. Ненков обясни, че в последните месеци изпълнителната власт е имала доста сериозни плащания – за оборудването за АЕЦ „Белене”, американските централи, КТБ и т.н., това са пари хвърлени на вятъра, а са могли да отидат например за регионите. Той подчерта, че преди няколко месеца МС със специални постановления е отделил 100 милиона лева за Северозападния регион.

Александър Ненков се съгласи с част от своите колеги, че трябва наистина да се върви към окрупняване на общините, за да могат те да разполагат с по-голям финансов ресурс, с по-голям административен капацитет. Не трябва да се плашим от това говорене, а да търсим национално съгласие по въпроса.

Александър Ненков категорично не се съгласи с изказването на Росен Малинов от „БСП за България”, че 10 фирми правят 80% от санирането на блоковете. Кандидатът за народен представител от ГЕРБ обясни, че 585 фирми правят 1000 блока.

Що се отнася до забележката на Росен Малинов за качеството на магистралите, Ненков каза, че такива обвинения би приел от всеки друг, но не и от БСП. Според него хора, които са имали възможност да управляват в 5 правителства и нямат нищо зад гърба си, нямат основание за такава критика.

Финално обръщение.

„ГЕРБ винаги е била радетел за това, че за да изравним регионите, трябва да се търсят възможности за инвестиции, не само в базова инфраструктура, а и във всякакъв тип – образователна, социална. Тук е въпрос на воля кой ще може да поеме тази отговорност и да изпълни тези неща. ГЕРБ е направила своята визитка в последните два мандата, за добро или за лошо, при всички положения ние обаче сме показали, че имаме огромното желание да се развива държавата точно в тази посока, за да може да направим регионите по-равнопоставени. Приоритет са ни и магистрала „Хемус”, и тунелът под Шипка, Русе – Велико Търново, както и Ботевград – Мездра, защото ние имаме един мост, но нямаме достъп до него, факт! Програми, които са насочени към развитие на бизнеса, програма за енергийна ефективност, други подобни програми биха допринесли за по-засилено развитие на тези региони. И другото нещо, знаете ли, има професии с високо възнаграждение, но българинът като че ли не е свикнал да се мести и хората не искат да отидат там. Нашата бюлетина е номер 11, но хората да гласуват по съвест!”, каза Александър Ненков.

< Назад