19.04.2019

Александър Иванов: Евролистата на ГЕРБ включва доказани личности, които могат да отстояват интересите на България

Медия: Радио К2

Александър Иванов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Платформата за евроизборите на ПП ГЕРБ.

„Кои са темите, които предлагате и какви са големите ангажименти, които поемате пред българските избиратели?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Иванов отговори, че ГЕРБ за пореден път доказва, че е единствената партия, която конструктивно и дейно иска да участва във включването на България в ЕС, в неговите ценности, свободни пазари и дейности. Според него платформата на партията е най-тясно свързана с гражданите и бизнеса. Самата евролиста вкючва доказани личности, които могат да работят за евроинтеграцията на България. В нея има и нови лица, които са експерти в своята област и имат евроатлантическа ориентация. Народният представител подчерта, че важно място в платформата на ГЕРБ заема и евроинтеграцията на Западните Балкани, тема, започната още по време на европредседателството. Акцент се поставя и върху предотвратяването на развитието на Европа на две скорости и отричане на двойните стандарти при храните. Естествено се набляга и на цифровизация и развитие на цифровите технологии, защото малка икономика като нашата, ако иска да има по-ускорено развитие, трябва да заложи на дейностите, които са с по-висока добавена стойност.

Евролистата на БСП.

Александър Иванов коментира и евролистата на БСП. Според него тя се състои основно от хора, които са евроскептици, без опит в Европа. Да не говорим, че в случая със Сергей Станишев ръководството на партията е било бламирано от Националния съвет. Народният представител попита какво желание имат БСП да сме в Европа, след като ръководството им не иска да постави лидера на европейските социалисти в листата си за евроизбоирте.

Как ще се противопоставим на развитието на Европа на две скорости и двойните стандарти?

„Много правилно подчертахте, че се противопоставяме на разделянето на ЕС на две скорости, но за съжаление все повече потвърждения получаваме от големите западноевропейски членове на ЕС, че като че ли те все повече ни изтласкват към периферията. Как ще се противопоставим на това? Вие издигнахте лозунга „Европа ни чува”, но защо Европа отказа да ни чуе за пакета „Макрон”?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че ако сме съвсем коректни трябва да кажем, че пакетът „Макрон” все още не е окончателно приет. Той подчерта, че тук е много важно да сме единни, защото трима български евродепутати не са били на работното си място, а на нас не са ни достигнали само 2 гласа, за да не влезе за обсъждане законодателството в пленарна зала. „Затова пак призовавам, българските граждани да са много внимателни кой ще изпратим в ЕП, да отстоява интереса на българската държава и българските граждани, защото ако тези трима евродепутати си бяха на работните места, ако бяха отдадени на идеята за България, щяха да прекратят и да погребем, съжалявам, че използвам тази грозна дума, да погребем пакета „Макрон” който е против конкурентоспособността на България! Затова сега нашите евродепутати от ГЕРБ продължават битката и в комисиите и съм сигурен, че бъдещите евродепутати от ГЕРБ ще продължат битката!”, категоричен бе Александър Иванов.

Народният представител от ГЕРБ обаче подчерта, че има много въпроси, по които Европа ни чува. Той изброи отпадането на роуминга, по-ниските такси за банкови преводи в евро, повечето средства за страната ни за следващия програмен период, като огромна заслуга за тези неща имат евродепутатите от ГЕРБ. Страната ни е чута и по отношение евроинтеграцията и бъдещето на Западните Балкани.

„Аз обаче ще Ви попитам какво могат да направят малките и средни държави от Централна и Източна Европа, за да не се реализира политиката на Франция и Германия за извеждане на по-силните страни в една група и концентрирането на по-бедните държави в друга група?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че една от основните ценности на ЕС е равнопоставеността и по тези въпроси евродепутатите от ГЕРБ дори са влизали в противоречия с колегите си от групата на ЕНП. Според него важна стъпка в тази посока е разширяването на ЕС в посока Западните Балкани, защото там можем да намерим наши съюзници, а страната ни се е наложила като лидер в този регион благодарение на сериозната работа, свършена от премиера Борисов и екипа му. „Вижда се, че като лидер в този регион и разширявайки Европа в посока на Западните Балкани ние ще намираме повече съюзници. Така че аз тук виждам ясния контрапункт и отпор, който можем да дадем, е в тази посока – разширяване, приобщаване на нови държави към европейската идея и ние да се ситуираме и да отстояваме позицията си на лидер на тези държави!”, завърши Александър Иванов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 17-ти април 2019 година.

 

< Назад