25.10.2016

Народният представител д-р Дончо Баксанов присъства на церемонията по рестартиране на строителството на язовир „Луда Яна”

Народният представител от ГЕРБ д-р Дончо Баксанов бе официален гост на церемонията, с която се даде начало на изграждането на язовир „Луда Яна” край Панагюрище.

След  отслужения водосвет за здраве и благополучие в стената на язовира бе положена „капсула на времето” с послание, което ще бъде отворено след  100 години.

С това съоръжение най- накрая ще бъде решен дългогодишният проблем с водоснабдяването на жителите на община Панагюрище  и честите водни режими през лятото ще останат в историята, коментира  д- р Баксанов.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки благодари  на премиера Борисов и двете правителства на ГЕРБ за усилията,които са вложили, за да може язовирът да бъде построен. Кметът изтъкна , че язовир „Луда Яна”  ще отвори нова страница в поминъка на хората от община Панагюрище, защото освен осигуряването на чиста питейна вода,  ще създаде условия за поливно земеделие, туризъм, водни спортове и др.

Строителството на язовир „Лудя Яна“ започва през 1986 г. и прекъсва през 2000 по финансови причини. В изграждането му ще бъдат инвестирани 56,3 милиона лева, осигурени чрез Световната банка. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб.  и ще осигурява чиста питейна вода за близо 45 000 души.

С него ще се водоснабдяват град Панагюрище, околните населени места, както и селища от общините Пазарджик и Стрелча.

По време на изпълнението на обекта ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършването му се предвижда на него да работят 30 постоянни служители.

 

 

< Назад