14.09.2022

Томислав Дончев: Предлагаме решения за изход от кризите, без да забравяме традиционните си приоритети

„Страната ни две години е в политическа криза, към която е добавена абсолютна липса на политически диалог, арогантност и скъсване с реалността“, Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев при представянето на плана на партията за възстановяване и развитие на България. Документът е озаглавен „България след кризите - план за възстановяване“ и съдържа конкретни стъпки за преодоляване на икономическата нестабилност в страната.
Томислав Дончев бе категоричен, че  аматьорското управление на предходния кабинет е довело до криза с енергоносителите, бюджетна криза, срив на публичните и частните инвестиции. „Като най-голямата политическа сила ще носим нашата отговорност в зависимост от това каква роля ни отреди народът, без значение дали управляваме или сме в опозиция. Ако волята на народа е такава – ние да сме първи съзнаваме отговорността си да се сформира правителство, но с ясна подкрепа от политически сили с които имаме сходство. На първо място трябва да върнем политическия диалог и да изхвърлим аматьорщината и лъжата“, категоричен бе Дончев.
Това е сериозна програма на истинската десница, която е ГЕРБ-СДС, изтъкна председателят на СДС Румен Христов.
,,При "Промяната" газът е скочил 10 пъти, токът е скочил 10 пъти, горивата са скочили два пъти. Трябва да се заемем по най-бързия начин с проблемите. Благодарение на ГЕРБ манастирите, църквите, джамиите, училищата и т.н получават компенсации за тока”, посочи водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Хасково Делян Добрев, който представи мерките на партията в сектор ,,Енергетика”. Той обясни, че по най-бързия начин трябва да се удължи механизма за компенсации и за 2023 г. Когато бизнеса има спокойствие, не вдига цените, а инфлацията се успокоява, коментира Добрев. "Имаме идея как да компенсираме секторите и за газа. Още първият ден от новото управление ще направим дългосрочен международен търг за доставка на газ, различен от руски. ГЕРБ изгони посредниците от газа", добави Добрев.
 „Финансовата политика на България е разрушена, а страната ни се отдалечи от Еврозоната, докато последното правителство прие популистки решения без да бъдат обезпечени“, подчерта кандидатът за народен представител Александър Иванов. „МФ излезе с прогноза за следващата година, а именно че държавата ще работи на минус от над 11 милиарда лева, което е дефицит от 6 милиарда лева“, заяви той. Водачът на листата ГЕРБ-СДС за Пловдив област Десислава Трифонова обяви част от мерките в областта на икономиката и иновациите. ,,БВП на България да достигне 110 млрд. евро до 2026г.  Сертифицираните инвестиционни проекти да достигнат 2 милиарда лв. на годишна база. Иновационно активните предприятия да достигнат 40%”, посочи Трифонова.
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров очерта 5 приоритета в регионалната политика. Единият е да се възстанови поддръжката на републиканската пътна мрежа, големите инфраструктурни проекти - магистралите, тунела под Шипка, околовръстните пътища, третата линия на метрото, тунела на прохода Петрохан. „Малките населени места също ще имат подкрепа, поне 1000 км ще бъдат ремонтирани годишно. ГЕРБ ще осигурят питейна вода за всички. Това ще стане чрез изработване на водна карта, а след това и на национална програма за изграждане на язовири за питейно-битови нужди. Ще има водни помощи за най-бедните, подмяна на остаряла вик мрежа и рестарт на програмата за саниране”, посочи Тодоров. Водачът на ГЕРБ-СДС за Бургас Жечо Станков представи зелените планове на ГЕРБ, които включват повече фотоволтаици, нови автобуси на ток, подмяна на печките с такива на пелети и термопомпи, нови междублокови пространства, още няколко пречиствателни станции по морето и др. Кандидатът за народен представител Христо Гаджев посочи, че се предвиждат 2% от БВП за отбрана, довършване на проектите за 16 самолета F-16, кораби и машини за пехотата. Изграждане на ВЕИ за собствени нужди във военни поделения, както и саниране, увеличаване на заплатите, реформа на доброволния резерв, са друга част от мерките на партията.
„Образованието беше и остава национален приоритет. ГЕРБ предвижда изпреварващ ръст на възнагражденията в сектора, като учителите ще взимат 125% от средната за страната, а университетските - 150%. Ще бъде поставен фокус върху оптимизиране на учебни програми, насърчаване на образователни иновации, засилване на обучението за информационни технологии. Приоритет ще е възпитанието, формирането на ценности и нагласи”, каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Шумен и Стара Загора Красимир Вълчев. "Помните ли опорките на ПП, която изтече и там пишеше да не се говори за геополитика. Казват, че външната политика е продължение на вътрешната, но облечена в костюм и вратовръзка", заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който представи програмата в сегмент външна политика.
В транспортно отношение България се развиваше 10 години в крак с времето по оптимален начин, заяви водачът на листата за Благоевград Росен Желязков. „Ще изградим интермодалните терминали, там където ще спомогнат за регионалното развитие. Трети мост над Дунав. Ще довършим електронизацията на пътната инфраструктура и влаковата работа. Ще довършим това, което сме започнали, а именно 3-та линия на метро“, каза още Желязков. ,,Резултатът от „Промяната“ в сферата на сигурността е видим от всички. Увеличаване на престъпността, възстановяват се контрабандни канали, настъпват нелегални мигранти. Връща се анархията, а държавата се превърна в разграден двор, който загуби уважението на останалите държави и на собствените си граждани“, каза кандидатът за народен представител Радомир Чолаков.. Сред останалите приоритети на ГЕРБ-СДС с сферата на сигурността са: спиране на войната по пътя, екипиране на пожарните екипи на най-високо ниво, достойно заплащане и повишаване на квалификацията на органите по сигурността.
Нашата цел е българите да бъдат здрави, а не излекувани. Това каза по време на представянето на акценти в сектор Здравеопазване водачът на листата на ГЕРБ във Велико Търново Костадин Ангелов. Той добави, че партията е поставила 8 стратегически цели в сферата на здравеопазването.Според него е важно да бъдат положени усилия за въвеждането у нас на Фармацевтичната стратегия за Европа. Основната ни цел е подобряване на здравето на нацията – това означава здрави деца и отговорни родители, затова ще въведем нови скринингови и национални програми.  Сред приоритетите в социалната сфера, които представи водсачът на листата за Добрич Деница Сачева са  минимална работна заплата - 600 евро, средна работна заплата - 1400 евро и средна пенсия - 500 евро.
Кандидатът за народен представител Георг Георгиев представи важните акценти в сферата на дигиталната трансформация. Той подчерта, че IT секторът трябва да стане държавен приоритет. А имаме и традиции в изграждането на кадри – България разполага с редица IT училища – Бургас, Варна, Стара Загора. Можем да направим българското дигитално общество конкурентно“, добави още Георг Георгиев.Политическата нестабилност и тежките дефицити на страната се отразиха на сектор „Земеделие“, категоричен бе Васил Грудев. Той заяви, че ГЕРБ знае как да отключи диалога с ЕК до края на годината да има одобрен стратегически план. Част от акцентите в плана са насочени към възстановяване на 114 съоръжения, напоителни канали и полета, възстановяване и изграждане на язовири, подкрепа към малките и средни земеделци.
„Наследството на „Промяната“ в сферата на културата е удивително – безпрецедентен управленски хаос, липса на приемственост и върнати неусвоени средства“, заяви Любен Дилов. За сектор ,,Туризъм” Дилов изтъкна като приоритет запазване на 9% ДДС, както и да се осигури лесен достъп на сектора до всички финансови инструменти, особено по програмите от ЕС.
„При управление ГЕРБ ще ускори изпълнението на Националния план за възстановяване, за да бъдат усвоени достъпните средства, а чрез евросредствата ще бъдат усвоени публичните разходи, които ще доведат до постигане на всички цели и приоритети, както и устойчив растеж“, категорична бе кандидатът за народен представител Деница Николова.
 „Най-важният ангажимент, който поемаме е да увеличим рязко финансирането на спортните клубове с 200%, при справедливо разпределение. Сред приоритетите са още изграждане и реконструкция на спортни съоръжения”, заяви кандидатът за народен представите Георги Кръстев.

< Назад