16.09.2022

Тома Биков: ГЕРБ-СДС предлага двойно увеличение на доходите в културния сектор до 2025 година

„Един от важните моменти в управленската програма на ГЕРБ-СДС е предложението за двойно увеличение на доходите в културния сектор до 2025 година“. Това заяви Тома Биков – водач на листата на 24 МИР София от ГЕРБ-СДС.

Партията ще работи за създаване на фонд за подкрепа на изобразителни и визуални изкуства, както и бърз и лесен достъп на свободните артисти и частни трупи до държавните и общински сцени.

„За нас е важно да продължи подпомагането на книгоиздаването и запазване на 9% ДДС за книгите. Предвидели сме и увеличаване на средствата за филмово производство на БНТ, както и активно подпомагане на българските телевизионни оператори за излъчване на програми в съседните на България държави. Обърнали сме внимание и на активното държавно подпомагане на академичните културни институции.

„Тази мерки ще дадат глътка въздух на хората, които изграждат и съхраняват нашата идентичност. Този тип политика ще постави културните дейци на по-високо ниво в обществената йерархия. А това е важно, защото културата не е само изкуството, а начинът, по който живеем!“, категоричен е Биков.

Той подчерта, че в програмата на ГЕРБ-СДС в културната сфера са заложени разнообразни инициативи за насърчаване създаването на културен продукт и популяризирането на страната ни по света.

„Ще работим за това българските творци да бъдат максимално мотивирани да работят в България“, каза Биков

Тома Биков добави, че в предишното управление е оставило сектора в безпрецедентен управленски хаос, а Министерството на културата връща в бюджета над 50 млн. лева неусвоени средства.

 

< Назад