09.07.2021

Стивън Харпър, председател на Международния демократичен съюз: Винаги сме разчитали на ГЕРБ като силен защитник на свободата и демокрацията

Обръщам се към председателя Борисов и всички мои приятели в ГЕРБ. Като председател на Международния демократичен съюз изпращам сърдечни поздрави и Ви желая успех за предстоящите парламентарни избори в България. Това заявява във видеообръщение председателят на Международния демократичен съюз Стивън Харпър, който с близо 10-годишното си управление е най-дълго управлявалият премиер на Канада. По думите му изборите на 11 юли ще бъдат едни от най-ключовите в българската история. „За първи път от падането на комунистическия режим насам има сериозни опасения, че изборите може да не отговорят на най-високите стандарти за справедливост и прозрачност. Възлагането на дигиталната система за гласуване на частна компания, е в очевидно противоречие с насоките на Съвета на Европа, а българската Централна избирателна комисия не е успяла да представи гаранция, че машините за гласуване ще бъдат ефективно проверени с цел предотвратяване на възможна намеса в процеса на гласуване“, предупреждава Харпър. Поради тази причина той призовава тези избори да бъдат наблюдавани и одитирани с най-висока степен на чувствителност и прозрачност.

„Приятели, откакто Вашата партия се присъедини към мрежата на Международния демократичен съюз, винаги сме разчитали на ГЕРБ като силен защитник на свободата и демокрацията. Напълно наясно сме с политическите предизвикателства, пред които вие днес сте изправени в България. От изключителна важност е да останете силни и да защитавате нашите основни ценности на свобода, демокрация и върховенство на закона. Международният демократичен съюз твърдо стои с Вас, като партията, която предлага на хората в България солиден опит за стабилизиране на икономиката и борба с корупцията. Още веднъж Ви желаем успех в заключителния ден на кампанията за усилията Ви да осигурите по-добро бъдеще за България“, категоричен е Стивън Харпър.

В обръщението си най-дълго управлявалият министър-председател на Канада посочва, че Международния демократичен съюз е водеща световна организация на консервативните християндемократически и дясно-центристките политически партии. „Нашият съюз бе създаден, за да обединява десните партии по света и да подкрепя споделените ценности за свобода и демокрация. За нас е чест, че партия ГЕРБ е част от нашия съюз“, заявява Стивън Харпър.

 

 

< Назад