27.01.2023

С подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ: Зелена светлина за нова инфраструктура в два квартала на Велико Търново

Инфраструктурата в два квартала на Велико Търново, разположени в непосредствена близост до крепостите Царевец и Трапезица, ще бъде цялостно обновена по проект на Общината. Инвестиционното намерение за жилищните райони „Света гора“, „Асенов“, обиколния път на Царевец и северния вход на града – ул. „Опълченска“, бе защитено по време сесията на Общинския съвет от кмета Даниел Панов и екипа му, но за да се пристъпи към реализиране, бе нужно одобрението от местния парламент.

Предложението за механизма на финансиране – с БФП по европейската програма INTERREG между България и Румъния и собствени средства – дългосрочен кредит, получи категоричната подкрепа на групата на ГЕРБ. „За“ проекта гласуваха и съветници от други групи. В синхрон срещу инвестицията бяха основно ДБ и БСП.

Общинските съветници от ГЕРБ Даниела Андреева, Мирослав Трифонов, Мариян Арабаджиев и Росен Иванов мотивираха целесъобразността на проекта, важността му за великотърновци и за туристическия поток, оборвайки популистки твърдения на БСП и ДБ и желанието на последните за отказ от проекта, съответно - загуба на средства и влизане на Велико Търново в „черния списък“ на програмата между България и Румъния.

Общо 14 млн. лева ще е инвестицията в инфраструктурата на двата квартала. Близо 8 млн. лева от тях ще е БФП по INTERREG. С тях ще се финансира основната реконструкция на над 6 километра улична мрежа – улиците „Димитър Найденов“, „Теодосий Търновски“, „Сливница“, „Григорий Цамблак“ (обходен път на крепостта Царевец), „Ксилифорска“ и „Опълченска“, връзката между кв. „Света гора“ и главния път Велико Търново-Варна. Нови тротоари, цялостно преасфалтиране, ново улично осветление, джобове за съдове за смет са предвидените дейности.

С 6,3 млн. лева собствени средства – под формата на 15-годишен дългосрочен кредит с 3-годишен гратисен период, ще бъдат построени два нови моста над р. Янтра, с които ще се създадат нови транспортни връзки между уличната мрежа в двата квартала, която се явява и пресечка между вторичната и третичната пътна мрежа от европейските коридори.

Кметът Даниел Панов представи основните цели на проекта – трайно подобряване на инфраструктурата двата квартала, чакано повече от 40 години, създаване на алтернативни маршрути за облекчаване на движението в Стария град, оптимизиране на средата за инвестиции в промишления район край бившата фабрика „Мавриков“. Изграждането на улиците и мостовете е пряко свързано и с готовия вече буферен паркинг под Балдуиновата кула, който ще се обслужва от електробусна линия, водеща до стария град и центъра на В. Търново. За мостовете има готови технически проекти и разрешения за строеж, каза още Панов. Той изрично подчерта, че сроковете по проекта са кратки по една единствена причина – забавеното с година съгласуване заради тоталния блокаж на държавата по време на управлението на Кирил Петков и нежеланието му да работи с общините. Пряк ефект от забавянето е и оскъпяването на строителството.

Нека бъдем визионери, а не да плашим хората с внушения как проектът ще се провали, общината щяла да бъде загробена заради рисково финансиране, категорични бяха общинските съветници от ГЕРБ, взели думата по темата по време на сесията.

< Назад