17.01.2023

Проф. Костадин Ангелов във Велико Търново: Единствена ГЕРБ от партиите в парламента не иска избори

Кметът Даниел Панов: Инатът на „промяната“ блокира държавата и общините

ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила в Народното събрание, която не иска избори. Това заяви на пресконференция във Велико Търново народният представител проф. д-р Костадин Ангелов. Той бе категоричен, че още от началото на настоящия парламент ГЕРБ-СДС са доказали, че могат да правят компромиси и отстъпки в името на България.
„Още преди връчването на първия мандат нашият председател Бойко Борисов говореше за лидерска среща за посоките пред България и ценностите. Компромиси трябваше да бъдат правени и от останалите партии и коалиции, а голяма част от тях явно не са достигнали до това ниво. Видяхме ясен сценарий, в основата на който е „Продължаваме промяната“ – страната отново да отиде на избори. „Коалицията на омразата“ е причината, за евентуални нови избори и затова възможността за реализация на третия мандат е минимална“, коментира проф. Ангелов.
На въпрос за позицията на ГЕРБ относно третия мандат проф. Ангелов посочи, че първо трябва да стане ясно дали БСП изобщо ще отправят покана за разговори. „Нека чуем какво ще предложат – може да е нещо, неочаквано дори за тях. Все пак политиката е изкуство на възможностите и на невъзможностите“, подчерта народният представител.
Заедно с проф. Костадин Ангелов в брифинга пред медиите участваха неговият колега в НС Димитър Николов, областният лидер на ГЕРБ във Велико Търново и кмет на старопрестолния град Даниел Панов, кметовете на Горна Оряховица, Лясковец, Елена и Свищов – Добромир Добрев, Ивелина Гецова, Делян Млъзев и Генчо Генчев. Кметовете бяха категорични, че по времето на кабинета „Борисов 3“ е имало ясна посока на развитие, очертана през държавните политики и по региони. „Само за Великотърновска област с държавна подкрепа са реализирани инфраструктурни проекти за над 160 милиона лева – и в десетте общини, и по републиканските пътища в региона. В градовете и селата са ремонтирани ВиК-мрежи, улици, площади, обновиха се училища, детски градини, социални услуги, спортни и здравни обекти“, припомни Даниел Панов. Управлението на „промяната“ с „изчегъртване“ и на инат, доведе единствено до блокиране на държавните институции и на и общините. Местната власт единствена успя да остане стабилна и на нея разчитат гражданите“, категоричен бе Панов.
„В тези две години държавата бе счупена и докарана почти до състояние на анархия от „Продължаваме промяната“ – една криптопартия, при която всичко е скрито – финансови отчети, мостовете над Дунав, тунелите под Стара планина, танкерите с газ, меморандумът с „Джемкорп“, дори заплатите на лекарите“, обобщи проф. Костадин Ангелов.
Според кметовете на населени места политическата криза пречи на планираните политики и инвестиции. Те уточниха, че там, където се работи по инфраструктура, е основно със средства по европейски програми или с пари, отпуснати от кабинета „Борисов 3. Народният представител Димитър Николов добави, че „промяната“, освен че блокира местната власт е довела цяла Северна България до застой, пример за това са спрените магистрали „Хемус“ и Русе – Велико Търново и провалянето на интермодалния терминал в Горна Оряховица.

< Назад