09.02.2022

Проф. Костадин Ангелов: Околовръстният път на Павликени да е водещ приоритет за МРРБ

Десетки граждани потърсиха народния представител от ГЕРБ-СДС за съдействие

 

Околовръстният път на Павликени трябва да бъде изграден и да е сред приоритетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Великотърновски регион. Това заяви народният представител от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов по време на приемната си за граждани, както и на среща с кмета Емануил Манолов. „Изпълнението на този инфраструктурен проект е пряко свързан и със строителството на АМ „Хемус“, лично ще поставя въпроса пред ръководството на МРРБ“, посочи проф. Ангелов. Кметът Манолов добави, че ако обходът не бъде готов преди магистралата, то цялата строителна техника за „Хемус“ ще преминава по градските улици.

Ново ВиК-трасе за водоснабдяването на с. Върбовка също е необходимо в спешен порядък, за да се решат проблемите с безводието през летните месеци. Планираната инвестиция е 2,1 млн. лева. Първият транш е отпуснат при предишното правителство, но строителство така и не започва, тъй като на власт идват служебните кабинети. Междувременно строителните материали постоянно поскъпват и поставят под риск проекта.

В Павликени проф. Костадин Ангелов се срещна и с десетки жители както на града, така и на селата Горна Липница, Димча, Бутово, Патреш и др., включително бивши и настоящи кметове на населени места. Основният поставен от тях въпрос бе свързан с инвестиционното намерение за строителство на завод за каменна вата и прилежащ към него ТЕЦ. Хората споделиха притесненията си от недостатъчната информация относно влиянието на инвестицията върху околната среда – чистота на въздуха, запрашеност, отделяне на вредни вещества, натоварване на локалната инфраструктура от тежкия трафик.

Проф. Костадин Ангелов бе категоричен, че проблемите няма да се решат с политически декларации по медиите, а е нужна широка и публична обществена дискусия, за да се изяснят всички спорни моменти и решение да се вземе на база на обективните факти. Проф. Ангелов заяви, че би помогнал за организирането на подобен форум и лично ще участва в него, ангажирайки и експерти за детайлно проучване на проекта и за действията на ангажираните по казуса страни.

Жителка на Павликени представи архивни документи от родовия й архив и призова държавата да не прави никакви отстъпки към Македония относно историческите въпроси, защото истината е на наша страна – нейният баща македонец всъщност се самоопределя като българин.

 

< Назад