13.06.2016

Председателят на Предприемачи ГЕРБ Валя Чилова в Монтана: Трябва да презентираме Северозападния регион

Важно е не да акцентираме върху проблемите на Северозапада, а върху решенията на тези проблеми. Трябва да говорим за региона, да презентираме Северозападния регион като цяло. Това каза при откриването на регионалната конференция на предприемачи ГЕРБ „Икономическо развитие на Северозапада. Неразкритият потенциал” председателят на структурата Валя Чилова. Във форума, който се провежда в Монтана, участват над 150 предприемачи от областите Видин, Враца и Монтана.

Лектори на регионалната конференция на ПГЕРБ са министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев акцентира върху необходимостта от предприемачески дух. „Вие сте хората, които носят този дух, той съответства на новото време”, каза Уручев. Според него е необходима силна връзка между бизнеса и образованието. „Разликата между знания и умения е огромна. Младите хора трябва да разберат това”, добави евродепутатът. Той бе категоричен, че е необходимо да се изработи бранд на региона, който да обединява трите области.

Основните проблеми на региона очерта народният представител от ГЕРБ- Видин Владимир Тошев- инфраструктура и достъпност, и категоричната необходимост от изграждането на четирилентов скоростен път Видин-Ботевград. Нуждата от преструктуриране на земеделието, за да остава добавената стойност в региона. Развитие на туризма, като индустрия, която може да развие Северозапада и необходимостта образованието ни да създава специалисти, нужни на бизнеса. „Вие бъдете активни, вашият глас, гласът на предприемачите е важен”, призова Владимир Тошев.

Северозападният регион предлага много възможности за бизнес и има огромен потенциал за развитие, но размерът на инвестициите в района, остава все още малък. Това подчерта народният представител Петя Аврамова. Като една от основните причини за това, тя посочи изоставането в модернизацията и поддръжката на инфраструктурата и тежката демографска ситуация.”Вие всички сте активни и успешни представители на бизнеса и можете да дадете конкретни идеи за развитието на Северозапада. Присъствието на министрите е ясен знак за ангажираността на правителството към проблемите на региона”, каза в заключение Аврамова.

Народният представител от ГЕРБ-Монтана Десислава Атанасова призова предприемачите да бъдат активни участници във форума. „Разчитаме на вашата активност и прецизност. Трябва да си заявим приоритетите, да ангажираме тези, от които зависи тяхното решаване. Това сме ние. Категорична съм, че бизнесът има реалната подкрепа на правителството и законодателя”, добави още Атанасова.

 

< Назад