30.10.2018

Предприемачи ГЕРБ: Вече работи първото единно информационно звено за еврофинансиране

„Всеки предприемач може да получи информация за възможностите за европейско финансиране от новото Звено за координация към Фонда на фондовете. Това е отлична новина за българския бизнес. Радвам се, че правителството направи поредна крачка за улесняване на еврофинансирането за бизнеса, като реализира идеята за обща точка за информация, която Предприемачи ГЕРБ (ПГЕРБ) предложихме и обсъдихме още през 2015г. със зам.-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен.“ Това заяви председателят на ПГЕРБ Валя Чилова на 29 октомври 2018 г. по повод отварянето на Звеното за координация.

„Новият орган е първата в ЕС подобна единна за цялата държава точка за контакт и ще предоставя информация за всички възможности за европейско финансиране – независимо дали по Оперативните програми, финансовите инструменти, управлявани от Фонда на фондовете, плана „Юнкер“ или от европейските програми като Хоризонт 2020, за които се кандидатства директно в Брюксел. Важно е, че експертите ще оказват и съпътстваща подкрепа за проектни идеи и ще подпомагат контакта със съответните институции, към които ще се кандидатства.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е международен секретар на ПГЕРБ и зам.-председател на МСП Европа (SME Europe).

Звеното за координация се създаде с постановление на Министерски съвет на база на Меморандум за разбирателство между Министерство на финансите и Европейска инвестиционна банка, подписан през 2016 г. Повече информация и може да се намери на сайта на Фонда на фондовете, по имейл на [email protected] и на телефоните на Звеното 02/905 52 36, 02/905 52 38 или 02/905 52 39.

 

 

< Назад