16.05.2016

Предприемачи ГЕРБ проведоха в Русе първата от поредица регионални кръгли маси, ориентирани към бизнеса в страната

Предприемачи ГЕРБ и сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, с подкрепата на фондация „Ханс Зайдел“ проведоха в Русе кръгла маса „Финансови инструменти и възможности за финансиране на българския бизнес“.  „Това е първата от поредицата регионални кръгли маси, които ще проведем тази година в цялата страна, с които целим да бъдем максимално полезни на бизнеса. Икономическата среда в страната ни в последните години става все по-благоприятна и това се дължи на общите усилия на правителството и бизнеса. Предприемачите сме движещата сила на икономиката и за това е необходимо да бъдем добре информирани, както за всички възможности за финансиране и подкрепа, така и за предизвикателствата и трудностите, пред които е изправен българския бизнес. Активният диалог и  добре работещо публично-частно партньорство са формулата, която ще донесе успех.“, заяви по време на конференцията председателят на ПГЕРБ Валя Чилова.

„В диалог с местната, законодателната и изпълнителната власт ще се търси отстраняване на препятствия за вашата работа и бизнес. Идеята е да се даде тласък на бизнеса и така да се развиват регионите“, каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който по време на срещата приветства предприемачите за активността им.

Мария Габриел, която е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в ЕНП представи пред предприемачите съществуващите на европейско и национално ниво мерки за подпомагане на пчеларството. Тя представи подробна информация за схемите, по които пчеларите могат да кандидатстват за развитие на пчелните стопанства. Основни сред тях са Националната програма по пчеларство и четири мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. През юни предстои Европейска седмица на пчелата и опрашването в Европейския парламент, чийто организатор е за втора поредна година е г-жа Габриел. Специално участие в мащабното събитие ще вземе принца на Монако Албер II, чиято фондация води активна борба за защита на биологичното разнообразие и по-специално на дивите пчели. „Специализираната европейска седмица е уникална възможност за популяризиране на качествата на българския мед и пчелни продукти. Тя е място за среща на пчелари, научни работници и политици от всички европейски държави, в търсене на отговори на предизвикателствата пред пчеларския сектор в Европа. И тази година родните пчелари ще имат силно присъствие“, заяви Мария Габриел.

В рамките на събитието, участниците дискутираха с председателя на „Обединени бизнес клубове“ и член на Борда на директорите на Европейски Алианс на малкия бизнес в Брюксел Веселин Халачев възможностите за директно финансиране на малки и средни предприятия, чрез програмите на ЕК. „Програмата COSME предполага възможност чрез банково финансиране да се подпомогне бизнеса с общо 1 млрд. и 400 хил. лв. общо директно финансиране. Това е огромна възможност, която отваря международните врати за българсия бизнес“, сподели с присъстващите Халачев. В чатстта по темата за ОП РЧР, схема „Добри и безопасни условия на труд“, експертът от Областен информационен център – Русе Диана Аврамова очерта важните детайли, които са залегнали в програмата и на които предприемачите да наблегнат в случай на желание за канидатстване. С голям интерес и множество въпроси преминаха и обсъжданията на предстоящите процедури за финансиране на бизнеса по ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ и ОП „Инициатива за малки и средни предприятия“.

По време на провеждането на регионалната кръгла маса, участие взеха областният координатор на ПП ГЕРБ – Русе и народен предтавител в 43-то НС Пламен Нунев, кметът на града Пламен Русев, кметът на Велико Търново, който тази година е и председател на УС на Националното сдружение на общините в Р. България Даниел Панов, заместник-председателят на Комисия по труда, социалната и демографската политика в 43-то НС Светлана Ангелова, общински съветници, кметове, ръководствата на ПГЕРБ от Велико Търново, Плевен, Разград, Силистра, Търговище, Шумен и Русе и предприемачи от Североизточния регион. Членовете на Националния изпълнителен съвет на ПГЕРБ Бедрос Пехливанян и Антон Иванов, както и организационния секретар на бизнес организацията на ГЕРБ Зафир Зарков  също присъстваха на срещата, като споделиха с останалите си колеги, че инициативата на ПГЕРБ да провеждат подобни информационно-дискусионни събития има за цел освен да повиши информираността за българския бизнес, така и да сплоти колектива на структурите и те да работят все по-продуктивно и успешно.

Следващата регионална кръгла маса ще се проведе идния месец в Монтана, като част от работата по изготвяне на стратегия за развитие на Северозападна България, с която председателя на ПГЕРБ Валя Чилова пряко се е ангажирала.

< Назад