04.10.2022

ПОЗИЦИЯ НА ГЕРБ


1.     България има нужда от промяна на поведението  на политическите лидери, за да се справи със сложната икономическа, социална и гео-политическа ситуация.
2.     Отказът от формиране на широко правителство означава нови избори и хаос. Никоя партия не може сама да се справи в предизвикателствата, изисква се нов подход и съгласие. Това означава, че всяка партия трябва да е готова да направи крачка назад и крачка напред, за да се постигне стабилно управление.
3.     България има нужда от редовно правителство и може да има такова. Каква политика това правителство ще води, зависи от мнозинството, което ще го подкрепи в Народното събрание.
4.     Българските избиратели направиха своя избор и не за първи път той е разумен. 67% от гласувалите избраха партии, които имат ясна прозападна ориентация и са я доказали с политическите си действия през последните две десетилетия. Ако към тях добавим и гласувалите за БСП, въпреки вътрешните им противоречия по темата, процентът на проевропейските партии в парламента достига колосалните 77%. Стратегическият и цивилизационен избор на България отдавна е решен и упорито потвърждаван от българските избиратели не веднъж.


-    Имайки предвид ситуацията, в която се намираме – руската агресия в Украйна, задаващата се икономическа рецесия в Европа и света, нестабилните цени на енергийния пазар, както и чисто вътрешните проблеми на България – слаба съдебна система, скъпо и неефективно здравеопазване, демографска криза – политическите лидери не могат да продължат по същия начин както до момента.

-    Изпращайки всички в парламента и не давайки на никого категорично мнозинство, избиратели казаха две неща – не искаме промяна на цивилизационния избор на България, искаме обаче нов начин на правене на политика – искаме да работите заедно. Не искаме политика на конфронтацията, а на съгласието, не искаме политика, насочена към „кой с кого какво не може“, а политика изградена върху компромисите в името на стабилността.

Какъв е пътят:

Разговори, проведени от „контактни групи“,  с всички партии на база приоритетите и условията за формиране на стабилно управление.

1.     Смятаме, че тези разговори не могат да се водят директно между партиите, защото емоциите от кампанията са все още много силни, но могат да се водят от медиатори, които да проучат какви са рамките на съгласието.
2.     Екип от медиатори, които не са партийни активисти или избрани депутати, да се опитат да сформират обща платформа за разговори. Те трябва да са свободни да комуникират с всички по всички теми.
3.    Ако се установи, че има условия за обща платформа, разговорите ще преминат в преговори на политическо ниво.


< Назад