23.02.2024

По предложение на Христо Терзийски се увеличават стипендиите на курсантите в Академията на МВР

Народният представител от ГЕРБ - СДС Христо Терзийски се пребори за по-високи стипендии за курсантите в Академията на МВР. Народното събрание днес прие неговото предложение за промени в Закона за МВР, свързани с увеличаването на размера на стипендиите. Към момента в Академията на МВР се обучават 644 курсанти.

Те имат множество задължения:
курсантите от факултет „Полиция“ денонощно са на разположение на структурите на МВР и участват при провеждането на полицейски операции и действия по разследването, а курсантите от факултет ПБЗН, подпомагат столичната пожарна при реагиране на пожари и оказване на помощ на бедстващи хора.

“В същото време те нямат право да работят по граждански и трудови правоотношения. Единственият източник на доходи е стипендията, която получават. Вече повече от три години – след 2020, стипендиите на курсантите не са повишавани и отличниците получават максималните 380 лв., при праг на бедността за 2023 г. от 504 лв! Едва в бюджета за 2024г. бяха предвидени средства за това увеличение”, обясни Терзийски.

Той уточни, че с промените стипендиите на курсантите ежегодно ще се определят на база 50% от заплатата на стажант от МВР, което ще даде възможност да се увеличат почти два пъти и да достигнат размер над 700 лева.

“Сами разбирате колко недостатъчна е дори и тази сума. И защо изборът за един млад човек на професионален път в структурите на МВР се базира на ценности и се определя от желанието да служи на обществото и защитава справедливостта”, заяви бившият министър на МВР.

< Назад