18.06.2022

Обучителен семинар, организиран от евродепутата Андрей Новаков се проведе с представители на местната власт от ГЕРБ в Софийска област

Политическо обучение на тема „Европейските предизвикателства пред местната власт” се проведе в Костенец. То бе организирано от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Лектори на форума бяха Народните представители от ГЕРБ/СДС за Софийска област Младен Маринов и Николина Ангелкова, политическият психолог проф. Антоанета Христова и социалният антрополог Харалан Александров.

Възможностите за финансиране на общините с европейски средства и програмите, по които те да кандидатстват за подобряване на местната инфраструктура и околна среда бяха част от темите, представени от Андрей Новаков.

„Липсата на одобрени и работещи споразумения за партньорство и програми означава, че сме пропуснали да инвестираме над 4 млрд. лв. кохезионни средства до сега, и то на фона на остра нужда от финансиране на някои сектори, поради кризата и галопиращата инфлация” коментира Новаков и допълни „Парите за хората са на трупчета. Загубата на европейско финансиране е национална катастрофа”.

Областният координатор и Народен представител от ГЕРБ Николина Ангелкова приветства участниците в срещата. Тя направи анализ на динамичната политическа обстановка в страната и хроничната нестабилност, породена от българското правителство.

Ангелкова изрази притеснения, относно спирането на вече започнати проекти на територията на София област, поради липса на финансиране от страна на държавата.

Нейният колега Младен Маринов обърна внимание на истерията в която изпада оредялата управляваща коалиция, а в стремежа си да запази властта е отворила пазара за депутати.

„В същото време галопиращата инфлация, растящите цени на горивата и на тока водят буквално до това, че животът в общините спира. Една от основните цели на управляващите е да задушават кметовете и общините, ръководени от ГЕРБ, за да предизвикат недоволство сред хората.” – посочи Маринов.

Участие в обучението взеха общински съветници и кметове, общински ръководители и представители на общинските структури на ГЕРБ – София област.

 

< Назад